do beleggersvertrouwen europa

Het vertrouwen dat beleggers hebben in de eurozone is bovenverwachting hard gestegen. De Sentix Confidence Index, die het vertrouwen meet dat beleggers hebben in de muntunie, heeft tot nu toe in maart gepiekt op 18,6. Dit is ver boven de score van 15 die werd verwacht. Daarnaast is het ook fors meer dan de 12,4 procent in februari. Het vertrouwen dat beleggers hebben in de eurozone bevindt zich daarmee niet alleen fors op positief terrein, de index staat daarnaast op het hoogste niveau sinds 2007.

Vertrouwen in Europa

Het gestegen vertrouwen heeft voor een groot deel te maken met de telkens opnieuw naar boven bijgestelde outlook voor Europa. Zo groeide de economie van Europa als geheel met 0,3 procent in het laatste kwartaal van 2014. Dit lijkt misschien niet veel, maar toch is het meer dan door analisten werd verwacht.

Deze bedrijven zijn in de grondstoffensector momenteel goed gepositioneerd

Sinds het positieve nieuws over het vierde kwartaal van 2014, zijn er nog andere positieve cijfers over de eurozone naar buiten gekomen. Zo groeide de retailomzet van zowel Spanje als Duitsland op het hoogste tempo van de afgelopen 10 jaar. En dat natuurlijk nog allemaal voordat de Europese Centrale Bank deze week van start ging met zijn kwantitatieve verruimingsprogramma waarvoor het onder andere staatsobligaties zal opkopen. Verder bevindt het aantal private leningen zich weer op een groeiterrein, of krimpt het in ieder geval niet langer. Ook heeft de Europese Centrale Bank zijn verwachtingen voor de groei van Europa voor zowel dit jaar als volgend jaar significant verhoogd. Zo verwacht de ECB voor dit jaar 1,5 procent groei. Een behoorlijke verhoging in vergelijking met de 1 procent die in december nog werd verwacht. Voor 2016 gaat de centrale bank nu uit van 1,9 procent tegenover 1,5 procent eerder. En hoewel de inflatie dit jaar in de eurozone gemiddeld op 0 zal uitkomen, verwacht de centrale bank van Europa dat de doelstelling van inflatie van 2 procent in 2017 weer in beeld zal komen.