woe draait om 1 ding aandelen

De meeste markten bevinden zich momenteel in een euforische staat. Zo bevindt de Dow Jones Industrial Average zich boven de 18.000, staat de Nasdaq boven de 5.000 en beweegt de Russell 2000 zich richting nieuwe record hoogtes. Ook in Japan gaat het goed. Stond de Japanse Nikkei 225 Composite begin dit jaar nog onder de 17.000, inmiddels begeeft de index zich richting een niveau van 20.000, hoogtes die sinds 2000 niet meer gezien zijn. Verder handelt de Duitse DAX voor het eerst boven de 12.000 en staat de index bijna 30 procent hoger dan tijdens de low eerder dit jaar. Ook in China doet de aandelenmarkt het goed. De Shanghai Composite Index staat op een plus van zo’n 16 procent ten opzichte van de lows in februari. Het overkoepelende thema: 7 jaar na de financiële crisis strooien centrale bankiers wereldwijd nog steeds met stimuleringsmaatregelen.

Groen licht voor aandelenmarkten

Hoewel de beleidsmakers van de Federal Reserve net de deur hebben opengezet om de rentes te verhogen voor het eerst sinds 2006, hebben ze ook hun schattingen van het tempo waarin dit waarschijnlijk gebeurt verlaagd. Dit onder andere vanwege de matige inflatie, tegenvallende economische data en het effect dat de sterke dollar kan hebben op de groei en winsten. Dit was opnieuw groen licht voor de stieren.

Lees alles over de mogelijkheden en voordelen van beleggen in goud

Het is dan ook duidelijk volgens The Fiscal Times; het draait in de aandelenmarkten allemaal om centrale banken op dit moment en niet om de fundamentals zoals winsten en de economische groei. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de wereldwijd aandelenmarkt ontkoppeld is van de groei van de winsten, wat terug is te zien aan de steeds hogere koers-winstverhoudingen.

woe grafiek koerswinst markt draait om centrale bankiers

Onder andere Ed Yardeni van Yardeni Research heeft klanten gewaarschuwd voor het ‘Irrational Exuberance meltup scenario’ als gevolg van centrale bankiers. ‘Het draait niet langer om investeren, maar om centrale bankiers. De markten zijn gemanipuleerd. Dat bedoel ik niet als kritiek, ik constateer het alleen.’ Bekijk hieronder een interview dat Ed Yardeni gaf aan Cnbc.