ma secroten renteverhoging

De financiële markten zijn al maanden in de ban van een mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat een renteverhoging geen jaren meer zal duren lijkt duidelijk, maar of de rente in de zomer wordt verhoogd, in september of pas begin volgend jaar daar lijken economen en marktvorsers het maar niet over eens te kunnen worden. Ondertussen vragen beleggers zich af wat dit zal betekenen voor de beurzen en hoe de markten zullen reageren als het eenmaal zover is. De ene expert verwacht tijdelijk meer volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt terwijl de andere stelt dat een eerste renteverhoging al is ingeprijsd en dus geen enkel effect zal hebben. Zoveel verschillende geluiden, dat Credit Suisse besloot om een note uit te brengen met de titel ‘Lessons for Liftoff’. Daarin analyseren de experts van Credit Suisse wat een renteverhoging betekent voor de markten. De note bevat 2 handige slides die precies kijken naar de prestaties van verschillende sectoren in de nasleep van 3 van de meest recente verkrappingscycli.

Dit doen sectoren tijdens een renteverhoging

Geen enkele sector wist echter te outperformen in 3 van de 3 recente verkrappingscycli van 1994, 1999 en 2004. Gebieden zoals kapitaalgoederen en technologie deden het overigens wel goed in 2 van de 3 gevallen. Een consistente underperformance werd behaald door sectoren als auto’s en retail. In onderstaande grafiek is in detail weergegeven hoe verschillende sectoren het normaal gesproken doen in de periode na een renteverkrapping. Hierbij is er tevens onderscheid gemaakt tussen small- (blauwe balk) en largecaps (oranje balk).

ma renteverhog. afb 1

Sectoren zoals kapitaalgoederen, energie, software & services en technology/hardware & equipment blijken het dus bij zowel qua smallcaps als de largecap goed te doen tijdens de meeste van de recente verkrappingscycli. Echter geen van allen weet dit tijdens alle cycli te doen. Wat je beter kunt mijden tijdens deze cycli lijkt wel duidelijk: automobiles & components, consumer durables & apparel en retailing doen het zowel als small- en largecapbedrijf minder goed in tijden van een renteverhoging. Bereid jezelf beter voor op verschillende marktomstandigheden met deze tips