De superbelegger en miljardair George Soros is naar eigen zeggen klaar om 1 miljard dollar te investeren in Oekraïne. Maar, dat wel onder de voorwaarde dat westerse landen helpen met het privatiseren van investeringen in het land. Dat zei de investeerder in een interview met het Oostenrijkse nieuwsblad Der Standard. George Soros heeft er al eerder op aangedrongen dat het westen de hulp aan Oekraïne moet intensiveren. Soros wil daarbij toe naar een financieringspakket met een omvang van 50 miljard dollar, dat volgens hem gezien moet worden als een bolwerk tegen het steeds agressiever wordende Rusland.
Investeren in Oekraïne
Soros is ervan overtuigd dat westerse landen Oekraïne aantrekkelijker kunnen maken voor investeerders: ‘Het westen kan Oekraïne helpen door het land voor beleggers meer aantrekkelijk te maken. Een vorm van een politieke risicoverzekering is daarbij noodzakelijk’, aldus Soros. ‘Dit kan in de vorm van financiering tegen de lage Europese rentes die zich dichtbij 0 procent bevinden’, zei hij maandag in een interview. ‘Ik ben er in ieder geval klaar voor’, zei de miljardair. ‘Er zijn concrete investeringsideeën. Een voorbeeld daarvan zijn projecten in agricultuur en infrastructuur. Ik zou daarin 1 miljard dollar beleggen. Dit moet winst genereren en mijn organisatie zou hiervan kunnen profiteren. Voor meer private betrokkenheid is echter sterk politiek leiderschap nodig’, aldus Soros.
Word met DEZE TIPS ook een betere belegger: download ons gratis rapport
De in Hongarije geboren hedgefundmagnaat, die naam maakte voor zichzelf door in 1992 short te gaan op de Britse pond, sprak zich in het interview ook weer uit over Griekenland en de kans dat het land de eurozone zal verlaten. Hij liet vorige week nog weten dat de kans dat Griekenland de eurozone verlaat 50 procent was. Hij noemde Griekenland in het interview min of meer een ‘verloren zaak’ en zei dat het land zich op het randje van de afgrond bevond. Inmiddels is Soros blijkbaar minder negatief op Griekenland en schat hij de kans dat het land vertrekt uit de eurozone in op ongeveer een derde.