Europese dividendfondsen

Ben je nog op zoek naar wat inkomens-genererende aandelen om toe te voegen aan je portefeuille? Kijk dan niet verder. Europa is namelijk the place to be voor dividendbeleggers. Hoewel de eurozone beleggers de afgelopen jaren een hoop kopzorgen heeft bezorgd, heeft de regio wel een van de meest sappige dividenden van de ontwikkelde wereld. Op 7 april kwam het dividendrendement van de MSCI Europa namelijk neer op 2,9 procent, zo meldt FactSet. Dit is een stuk meer dan de 2,05 procent op de S&P 500. Veel beleggers blijken zich al te hebben ingekocht, aangezien er dit jaar tot nu toe al 11 miljard dollar in Europese dividendfondsen is gestroomd, tegenover 7 miljard in heel 2014, aldus EPFR Global, een bedrijf dat fondsinstromen en –uitstromen bijhoudt.

Europese dividendfondsen

De top 3 Europese dividendfondsen ter wereld zijn CPR Euro High Dividend, Schroders ISF European Dividend Maximiser en de Santader Dividendo Europa FI. Deze drie zagen bij elkaar dit jaar al zo’n 330 miljoen dollar instromen, zo weet Morningstar. De SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF, de best presterende Europese dividend-ETF, zag dit jaar tot nu toe al bijna 200 miljoen dollar instromen.

Klik hier voor bruikbare inzichten voor bij het beleggen 

Er zijn volgens Jeremy Whitley, hoofd U.K. en European equities bij Aberdeen Asset Management, 2 belangrijke oorzaken waardoor Europese dividendfondsen zo populair zijn. De eerste is volgens hem dat mensen zich steeds meer comfortabel voelen met de regio in het algemeen en de tweede is de lage rente-omgeving wereldwijd waardoor mensen op zoek gaan naar producten met een hoger rendement. ‘Er zijn in Europa een hoop problemen geweest en het is veel makkelijker geweest voor internationale beleggers om daarom buiten Europa te zoeken naar rendement. Het lijkt er nu echter op dat Europese aandelen niet meer onderdoen voor aandelen wereldwijd. Mensen bekijken de zone nu weer opnieuw.’ Ook geïnteresseerd in beleggen in dividend? Lees er hier meer over