goud comeback Kijkend naar het nieuws en de commentaren in de media, zijn er maar weinig experts die te spreken zijn over goud als investeringskans voor de korte termijn. Dat is wel even wat anders dan in 2013, toen sommige analisten zelfs spraken over goud op 2000 dollar per ounce. Die uitbundige verwachtingen zijn tot nu toe in ieder geval nog niet waargemaakt. Toch hebben de goudbugs een goede reden om de moed erin te houden ondanks het pessimisme in de markt.

Citi over goud

Analisten van Citi voorspelden vorige week namelijk dat terwijl ze van goud dit jaar dan weinig verwachten, dingen er in 2016 heel anders uit kunnen gaan zien. ‘Goud is extreem kwetsbaar gedurende 2015 maar de periode van 2016 tot 2020 kan een erg goed periode worden voor het gele edelmetaal’, zei analist Jon Berghtheil in een rapport. Veel van de zwakte van goud sinds 2012 kan worden verklaard door de afwezigheid van forse inflatie die wel verwacht werd als gevolg van het extreem ruime monetaire beleid wereldwijd. ‘Het bijprinten van geld had bijna altijd geresulteerd in inflatie maar in de huidige overvloed aan wereldwijde productiecapaciteit en dankzij de val van de olieprijzen, is die inflatie uitgesteld’, zei hij.

Amerikaanse dollar

Toch heeft goud, wat de neiging heeft in tegengestelde richting te bewegen van de Amerikaanse dollar, zich de afgelopen maanden goed staande gehouden gedurende de rally van de dollar. Een sterke Amerikaanse dollar maakt dollar-gedomineerde grondstoffen zoals goud minder aantrekkelijk, doordat het ze duurder maakt voor mensen die andere valuta ’s aanhouden. ‘Wanneer er wordt geïndexeerd naar januari 2014, dan zien we dat zilver, platina en basismetalen allemaal nog steeds nauw geclusterd tegenovergesteld van de US dollar index bewegen in april 2015. Goud, daarentegen, staat los van deze andere metalen en van de dollar in het afgelopen jaar’, zei Bergtheil. goud comeback Hij verwacht dat goud wat kracht kan herwinnen wanneer de wereldwijde epidemie van het printen van geld zijn glans verliest, en devaluaties van valuta’s zullen zorgen voor inflatie in combinatie met de olieprijzen die ergens volgend jaar kunnen stabiliseren. Alvast inspelen op een hogere goudprijs? Lees hier meer