Mobius

Als het aan Mark Mobius ligt, dan zouden beleggers moeten roteren vanuit de Amerikaanse markten naar de beter presterende opkomende markten. De belegger zei dat omdat hij denkt dat de bedrijfswinsten in ’s werelds grootste economie gedoemd zijn om teleur te stellen. ‘De Amerikaanse winsten zullen niet zo goed zijn als men verwacht, simpelweg omdat er sprake is van een hoop tegenwind’, zei Mobius, executive chairman van Templeton Emerging Markets Group in een interview.

Mobius ziet weinig groei VS

De eerste reden is volgens Mobius dat het herstel van de Amerikaanse economie zich nog steeds in een beginfase bevindt. Daarbij is de druk van overheden op bedrijven volgens de topman heel erg groot. ‘Ze haten banken om mee te beginnen, en dus zijn banken niet in staat om bedrijven te ondersteunen zoals dat nodig is. Als gevolg daarvan potten bedrijven een hoop cash op en kopen ze eigen aandelen in. Dat doet weinig voor de winsten. Van expansie is dan ook weinig sprake, behalve in de technologiesector.’ >>> Lees meer over beleggingskansen in de technologiesector <<< Hoewel er nog steeds kansen zijn in de Amerikaanse markten, zoals bedrijven met een globale focus, worden de argumenten om in opkomende markten te beleggen alleen maar sterker, stelt Mobius. Zo ligt de MSCI Emerging Markets Index dit jaar tot nu toe niet alleen ver voor op de S&P 500, ook is Azië een goede bescherming tegen de volatiliteit die afstamt van de verwachte Amerikaanse renteverhoging, aldus de belegger die bullish is op verschillende Aziatische markten zoals China, Indonesië, Thailand en Taiwan.

Favoriete markt Mobius

‘Een renteverhoging in de VS zal niet veel impact hebben op de rest van de wereld, omdat de rest juist bezig is met monetaire verruiming’, aldus Mobius. Wat dan precies zijn favoriete markt is binnen de Aziatische opkomende markten? Dat is met stip op nummer 1: China. ‘China is favoriet vanwege de verscheidenheid aan keuzes die we er hebben.’ Wat zorgen betreft over een eventuele correctie voor Chinese aandelen zei Mobius: ‘We hebben dagelijks correcties, maar belangrijk is dat we in een bullmarkt zitten en dat moet niet worden vergeten. Een correctie voor Chinese aandelen mag gezien worden als koopmoment.’ Bekijk hieronder het video-interview met Mobius: