Hoewel het pas ontstane digitale geld niet fysiek tastbaar is, en het niet gebruikt kan worden om er glanzende sieraden van te vervaardigen, wordt deze cryptovaluta ook wel eens vergeleken met goud. Er zijn inderdaad gelijkenissen tussen goud en de cryptomunt bitcoin. Beide zijn waardevast, deelbaar en oxideren niet. Precies de eigenschappen waaraan geld behoort te voldoen.
Waardevast
Zowel bitcoins alsook goud kunnen niet zoals geld uit het niets op balansen van centrale banken gecreëerd worden waarmee het zomaar allerlei financiële producten in het systeem liquide kan maken, zoals dat nu op grote schaal beoefend word door de ECB. Dit is waarom fiatgeld minder voldoet aan de definitie van ‘geld’ dan goud of bitcoins. De hoeveelheid goud in de aardkloot staat vast, ook al weten we zelf nog niet hoeveel goud er nog in de grond zit. Ditzelfde geldt voor bitcoins. Het systeem van blockchain, de ruggengraat van de bitcoin, is zodanig ontworpen, dat er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn waarvan de laatste bitcoins in 2140 gemined zullen worden. Het is echter wel mogelijk dat er bitcoins zullen vergaan, zoals goud vernietigd kan worden, door het kwijtraken van de zogeheten ‘wallets’ die niet meer hersteld kunnen worden.
Deelbaar
Goud en bitcoins zijn deelbaar, een belangrijke eigenschap van geld. Bitcoins zijn daarbij nog makkelijker deelbaar dan goud. Wanneer een bepaald object alleen waarde heeft in zijn huidige vorm, dan wordt het lastig om daarmee je biertje af te rekenen. Voor goud is dit ook een lastige issue, hoewel je met een feil een stap in juiste de richting kunt zetten. Het verhaal voor bitcoin is exact. Je wilt BTC 0,03759 overmaken, dan kan dat.
Geen oxidatie
Goud is een bijzonder element dat zo goed als niet reageert met bijvoorbeeld zuurstof. Zet ijzer weg voor een paar jaar, en het zal gaan roesten. Goud en zilver zijn aan dergelijk verval niet onderhevig. Bewaar goud niet in een bak met koningswater, want er zal niets overblijven van deze waardevolle materie. Bitcoins zullen vergaan als het internet vergaat zoals de aarde vergaat wanneer er een reuze komeet op inslaat. Bitcoins zijn opgeslagen in blockchain, een klont code dat door duizenden clients iedere seconde over de hele wereld wordt bijgewerkt. Hoewel het misschien lijkt dat deze bitcoins in jouw wallet zitten, is enkel jouw ‘unieke’ wallet in staat precies die bitcoins uit blockchain aan te spreken.
Bitcoin en goud
Ze hebben inderdaad overeenkomsten maar ook grote verschillen. De fysieke tastbaarheid mist bij bitcoin wat tevens wellicht de grootste zwakte van dit geld is. Mensen zijn nu eenmaal wezens die graag hun zintuigen gebruiken van voelen, ruiken, proeven, zien en horen. Dit kan allemaal met goud, munten en biljetten, maar niet met nullen en enen. De ervaring en beleving van bitcoin is nog lang niet zover ontwikkeld zoals dit bijvoorbeeld is met internetbankieren of het gebruik van een creditcard. Er is ook geen overheid die dit in de hand zal werken. Een belangrijke vraag zal in de toekomst wellicht beantwoord worden: zijn burgers beter af zonder, of met een gecentraliseerde financiële toezichthouder? Zal bitcoin eindigen in een puinhoop of zal de markt en het het bitcoinsysteem in harmonie met elkaar bewegen? Bitcoin en goud zetten beide een nieuwe trend neer. Voor meer belangrijke trends verwijzen we u naar ons rapport