grexit grimbo

Een econoom van Citigroup, Ebrahin Rahbari, voegt opnieuw een woord toe aan het jargon van de financiële markten. In februari 2012 kwam hij met de term ‘Grexit’ waarmee hij zoals we nu allemaal weten, doelde op het risico dat Griekenland de eurozone zou verlaten. Destijds schatte Rahbari en zijn collega’s bij Citigroup de kans op Grexit op 50 procent voor de 18 maanden die zouden volgen. In 2014 verhoogde ze de kans zelfs naar 90 procent. Het zal niemand ontgaan zijn dat we ons inmiddels bevinden in het jaar 2015 en Griekenland nog steeds een lid is van de eurozone. Toch is het gesprek over een eventueel vertrek van Griekenland uit de Europese muntunie actueler dan ooit. In het Bloomberg News werd de term Grexit dit jaar zelfs meer dan ooit gebruikt sinds de term in 2012 in het leven is geroepen.

Griekenland in limbo

Sinds de euro toch wat duurzamer blijkt dan de econoom een paar jaar terug voorspelde, is Rahbari gekomen met een nieuwe term. Zo beschrijft hij nu de vooruitzichten van Griekenland met de term ‘Grimbo’, een combinatie van de woorden Grieks en limbo. Speciaal bedacht voor ‘die grijze scenario’s waarin Griekenland geen geld zal krijgen van Europa en er geen oplossing voor een duurzame toekomst voor handen is’, zo vertelde Rahbari tegenover Bloomberg afgelopen week. Lees onze Beursbijbel: profiteer van onze favoriete tips De econoom ziet 2 scenario’s voor Griekenland. In het eerste scenario wordt een nieuwe steundeal bereikt, maar pas na het instellen van kapitaalcontroles. Grimbo kan echter ook van toepassing zijn als er geen nieuwe steun zal plaatsvinden, de Griekse overheid in gebreke blijft en kapitaalcontroles worden geïntroduceerd.

Grimbo

‘Na verloop van tijd zou de druk op de liquiditeitssituatie samen depositoterugtrekkingsbeperkingen voor banken moeten leiden tot een aanzienlijke verhoging van de druk op de Griekse regering. Dit maakt nieuwe verkiezingen waarschijnlijk’, zei Citigroup. ‘Dit zou een mandaat met zich mee kunnen brengen voor een nieuwe overeenkomst met de eurozone of de weg vrij kunnen maken voor een eventueel Grexit. Dit maakt echter dat Griekenland nog een behoorlijke tijd ‘in limbo’ zal verkeren’, aldus de Citigroup-econoom. Bekijk hieronder de waarschuwing van Paul Donovan van UBS: ‘de gevolgen van Grexit zijn enorm’.