goud

Goud steeg aan het begin van deze week boven de 1200 dollar per ounce uit op wat de beste dag voor het edelmetaal was sinds januari. Dit gebeurde te midden van intriges rondom een deal tussen Venezuela en Citigroup, waarbij 1 miljard dollar in contanten wordt betaald voor een deel van de goudreserves van het land. In ruil krijgen president Nicolas Maduro en zijn socialistische regering het geld dat ze nodig hebben en mislopen door de forse daling van de olie-inkomsten. Reuters meldde vrijdag dat de Venezolaanse centrale bank naar verwachting 1,4 miljoen ounces goud zou geven in ruil voor de cash en dat het land rente zou moeten betalen over het geld.

Goud-deal

‘Ze moesten hun goud verpanden. Dat is dus ook wat ze gedaan hebben. Ze kunnen het terugkopen en hebben het eerste recht van weigering’, zei Dennis Gartman, uitgever van the Gartman Letter. ‘Ze zijn gegaan naar de grootste pandjesbaas van goud, Citibank.’ Naar verluid is de deal een van de redenen waardoor goudfutures naar het hoogste niveau in 2 weken zijn gestegen. Ook goudaandelen deden het goed, zo steeg FreeportMcMoran met 5 procent en Newmont Mining bijna 3 procent.

Verkoopdruk

‘Er hing een potentieel enorme verkoper boven de markt. Dat gevaar hangt nu niet meer boven de markt’, zei Gartman over de Venezolaanse deal. Ook de SPDR Gold Trust ETF steeg maandag fors: met 2 procent. Dit was de beste dag voor de ETF sinds januari. ‘Ik ben bearish totdat goud settelt op 1230 dollar per ounce. Telkens als we daar komen dan lopen we tegen een enorme barrière aan in de markt.’ George Gero van RBC gelooft dat de Venezuela-deal de markt weer wat heeft opgestoomd. ‘Ik denk dat dit veel te maken heeft met de toenemende waakzaamheid op instituties.’ Zowel Gero als Gartman denken dat een niveau van 1200 houdbaar moet zijn voor goud. Profiteer ook van een stijging van de goudprijs