Chinese aandelenmarkt Beijing Baofeng Technology, een Chinees techbedrijf dat zich specialiseert in het maken virtual reality headsets, is letterlijk bizár hoog gestegen in de afgelopen maand. Hoe hoog dan? De grafiek hieronder maakt het in een oogopslag duidelijk:

Chinese aandelenmarkt

Het bedrijf ging naar de beurs in maart en zijn aandelen zijn sindsdien elke dag met het maximaal toegestane limiet gestegen. De forse stijging betekent dat het bedrijf, dat slechts 6 weken geleden nog een marktwaarde had van 856 miljoen yuan, inmiddels een waarde heeft van 3,7 miljard yuan.

Chinese aandelenmarkt

Terwijl de stijging van Baofeng het aandeel het best presterende Chinese aandeel van het jaar maakt, is het aandeel niet het enige Chinese aandeel dat profiteert van een flinke rally. > Ontdek makkelijker kansen in de markt met deze tips < Zo stelt the Financial times dat alle bedrijven van de 29 die dit jaar hun intreden maakten op de beurzen van Shanghai en Shenzhen in de afgelopen maand dagelijks met het opgelegde limiet zijn gestegen. Ondertussen is de Shanghai Composite Index dit jaar tot nu toe al gestegen met ongeveer 40 procent. Veel actie dus voor beleggers in Chinese aandelen. Ook het aantal nieuwe accounts dat is geopend bij handelshuizen in de afgelopen maanden is fors, net als het aantal margin accounts, waarbij beleggers de mogelijkheid hebben om met extra geleend geld te handelen. Hieronder zie je 2 grafieken van Macquarie-analisten Matthew Smith, Steve Zeng en Patrick Dai, die de trends goed illustreren:

aandelenmarkt

Hoever kan de Chinese aandelenmarkt nog stijgen, vraag je je waarschijnlijk af bij het zien van deze plaatjes. De analisten van Macquari schatten in dat, in een extreem geval, beleggers 85,7 yuan kunnen lenen tegenover elke 100 yuan in hun portefeuilles. Dit suggereert volgens hen dat de omvang van het aantal marginleningen vanaf de huidige 1,7 biljoen yuan, kan stijgen naar 9,4 biljoen yuan. Een stijging van maar liefst zo’n 460 procent vanaf het huidige niveau. Zo ziet overigens de margin debit van China er als percentage van de totale markt uit tegenover die van Japan, Taiwan en de VS:

Chinese aandelenmarkt