zorgen margin debt

Het lijkt recent steeds populairder te worden om de marging debt, die zich op een recordhoogte bevindt, af te doen als een betekenisloos signaal. Verschillende bekende bloggers zoals Josh Brown, Barry Ritholtz en Cheis Kimble hebben geschreven over de kwestie en schreven dingen in de trant van ‘waarom de margin debt er simpelweg niet toe doet’.

Hoge margin debt

Dit zijn de statistieken: in de afgelopen 20 jaar had het niveau van margin debt in verhouding tot de economie een negatieve correlatie van bijna 80 procent met de rendementen op aandelen in de komende 3 jaar. Wat dit betekent is dat hoe hoger het niveau van margin debt ten opzichte van het bruto binnenlands product, hoe lager de rendementen op aandelen in de 3 jaar daarna en andersom.

zorgen margin debt

Wat suggereert het huidige niveau van margin debt dan voor de rendementen op aandelen in de komende 3 jaar? Het feit dat de margin debt zich in verhouding tot het bbp bijna op een all time high bevindt, voorspelt dat de rendementen op aandelen in de komende 3 jaar best wel eens net zo slecht kunnen zijn als elke bearmarkt die we in de afgelopen 20 jaar gezien hebben. Om precies te zijn voorspelt de verhouding voor de komende 3 jaar een negatief rendement van 50 procent.

zorgen margin debt

Dit wil overigens niet zeggen dat beleggers hun beleggingsbeslissingen zouden moeten baseren op 1 enkele indicator. 20 jaar aan data is natuurlijk helemaal niet zo ontzettend lang en daarnaast is dit slechts een van de vele indicatoren waar je naar zou kunnen kijken. Maar om er nu totaal geen waarde aan te hechten en te zeggen dat de indicator geen betekenis heeft, is dan weer het andere uiterste.

Bezorgd over de aandelenmarkt? Lees hier over de voordelen van goud