Europa wil niet dat Rusland een vinger in de pap krijgt in Zuid-Europa. Dat zou dan ook de echte reden zijn dat Europa zal toestaan dat Griekenland uit de eurozone vertrekt. Dat denkt althans topinvesteerder Marc Faber. ‘Dit is een politieke kwestie die door veel mensen over het hoofd wordt gezien’, vertelde de beroemde pessimist tegenover Cnbc. ‘Als Griekenland vertrekt, is de North Atlantic Treaty Organization (NATO), een groep landen geleid door America, erg bang dat Rusland een betere band op zal bouwen met Zuid-Europa’, zo vertelde Faber.
Griekenland uit eurozone
Veel economen zijn het ermee eens dat als Athene zal falen in het afbetalen van zijn schulden, zo moet het land vandaag 840 miljoen dollar terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de kans op Grexit, het vertrek van Griekenland uit de eurozone, groter wordt. ‘Maar mocht het gebeuren, dan zal Rusland zich meer kunnen richten op de Zuid-Europa’, zei Faber. Bezetting door Rusland zou dan zelfs mogelijk zijn, gezien de nabijheid van de Zwarte Zee bij het gebied. Faber voegde daaraan toe dat Poetin in een geval van Grexit de perfecte gelegenheid heeft om dat te doen. Faber’s theorie wordt onderstreept door de Europese zorgen van nauwere banden tussen Athene en Moskou, volgend op het bezoek van de Griekse premier Alexis Tsipras aan Rusland in april.
Het is volgens de Britse denktank Civitas duidelijk dat Tsipras toestaat dat Rusland een wig drijft tussen Europese landen, wat betreft hun standpunt tegenover Rusland. Dat de Europese Unie redenen heeft om bezorgd te zijn over de relaties tussen Griekenland en Rusland, zegt ook Dimitrios Triantaphyllou, een Turkse professor. ‘Het recente commentaar van Zbigniew Brzezinski, voormalig nationale veiligheidsadviseur voor de VS, waarin hij schreef dat als Griekenland en Rusland dichterbij elkaar zouden komen, dit de NAVO zou verlammen.’ Ook waarschuwde hij voor de ernstige gevolgen. In onderstaande video gaat Marc Faber verder in op de kwestie: