Wanneer je een beleggingsprofessional inschakelt om je te helpen bij het selecteren van fondsen en aandelen om in te investeren, dan hoop je dat die professional jouw doelen en risicobereidheid in het achterhoofd houdt. Je hoopt in het slechtste geval dat hij of zij in ieder geval een beetje zijn of haar best voor je doet. Dat is althans de cynische theorie van Savita Subramanian, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch. Bij het in kaart brengen van de motivatie van consultants, vond Subramanian dat consultants hun bestaansrecht ophangen aan het klanten doen geloven dat zij iets krijgen voor hun geld wanneer zij investeren in actieve fondsen met hogere fees, dan wanneer ze kiezen voor passieve fondsen zoals een eenvoudige indextracker.
Geen actief management maar megacaps
‘Overal duiken tekenen op in de financiële dienstverlening dat men niet bereid is risico’s te namen in het werk’, schreef Subramanian in een rapport. Zo zou angst om ontslagen te worden sterk aanwezig zijn sinds de laatste financiële crisis, schreef ze. Daarnaast speelt ook de moeilijkheidsgraad van het kiezen van individuele aandelen in een macro-gedreven wereld een rol. ‘Ook invloed hebben de verschillende tegenvallers waarmee actieve investeerders in de afgelopen jaren geconfronteerd zijn.’ Zo is er al veel geschreven over die tegenwinden waar actieve managers mee te maken hebben. Zij zien beleggers al 9 jaar achtereen geld terugtrekken uit hun fondsen en dit investeren in passieve fondsen. Niet heel gek als je weet dat Morningstar heeft becijferd dat slechts 21 procent van de actieve Amerikaanse aandelenfondsen vorig jaar zijn benchmark wist te verslaan. De slechtste prestatie ooit gemeten.
Een van de gevolgen is volgens Subramanian dat managers steeds meer kleinere en eigenaardige aandelen aan hun fondsen toevoegen om te bewijzen hoe actief ze zijn. Het is namelijk relatief makkelijk om met zulke bedrijven af te wijken van de benchmark.
De conclusie die Subramanian trekt naar aanleiding van haar onderzoek? ‘Koop lelijke oude megacaps. Ze zijn niet duur en meer uit de gratie dan ooit.’ 5 Situaties om als belegger op te anticiperen