Grexit

Er is een steeds grotere kans op een financiële catastrofe, waarbij Griekenland met al zijn schulden betrokken kan raken. De kans op Grexit is dan ook behoorlijk groot; zo’n 55 tot 60 procent, zei Mohamed El-Erian dinsdag.

Grexit

El-Erian, chief economic adviser bij Allianz, schat de kans op een financiële ramp, waarbij hij refereert aan het feit dat Griekenland en Europese officials de mogelijkheid om de toekomst van Griekenland te controleren verliezen, in op maar liefst 55 tot 60 procent. Hij noemde de kans inmiddels groter dan waar hij enkele weken geleden nog van uit ging. De Griekse regering is al tijden in gesprek met crediteuren over economische hervormingen die het land in ruil voor een redding door middel van een geldbedrag, zou moeten doorvoeren. Een nieuwe geldhoeveelheid heeft Griekenland naar eigen zeggen nodig om de schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af te lossen op 5 juni. El-Erian zei over de kwestie: ‘Ik denk niet dat we maar eeuwig kunnen voortmodderen met Griekenland’. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei ondertussen vorige week dat hij erover denkt om voortaan geld te gaan rekenen voor het opnemen van cash bij pinautomaten. Dit alles om zo het digitaal afhandelen van bankzaken te bevorderen en wanbetaling van belastingen in te perken.

Recessie Griekenland

‘De economie in Griekenland is terug in recessie’, zei El-Erian. ‘Het is waarschijnlijk dat de Griekse overheid een schuldbekentenis zal uitgeven om aan zijn betalingen te kunnen voldoen.’ Hij zegt de kans op een ‘Graccident’ dan ook niet te willen onderschatten. Anderzijds zal de impact van een ‘Graccident’ op de rest van de eurozone beperkt blijven, verwacht El-Erian. ‘Dit is niet 2010. Het is ook geen 2012. De eurozone heeft veel gedaan om besmettingsgevaar te beperken.’ De gevolgen op korte termijn zouden vooral gevoeld worden door Europese aandelen en dankzij een verdere verzwakking van de euro. ‘Ook zal er wat besmetting kunnen plaatsvinden naar de VS. De grootste impact zal echter gevoeld worden door Europa.’ Ontdek de voordelen van investeren in goud