liquiditeit roubini

Nouriel Roubini heeft deze week weer van zich laten horen. Aan zijn lijst met doomvoorspellingen, waarmee hij zichzelf de bijnaam Dr. Doom heeft verworven, kan weer een nieuwe worden toegevoegd. Roubini voorspelde namelijk al de financiële crisis van 2008, maar denkt nu dat een nieuwe crisis wel eens op het punt van uitbreken kan staan. In zijn artikel in the Guardian, waarschuwt hij voor de lage niveaus van liquiditeit in de markt.

Gebrek aan liquiditeit

‘Er heeft zich een paradox voorgedaan in de markten van de ontwikkelde economieën, sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008. Het onconventionele monetaire beleid heeft gezorgd voor massale liquiditeit. Een serie van recente schokken maakt echter dat het lijkt alsof de macro liquiditeit gepaard gaat met een markt die illiquide is’, schrijft hij in zijn stuk. Wat hij daarmee eigenlijk zegt is dat er op ieder willekeurig moment niet genoeg geld rondgaat in de markten. Dit maakt dat een kleine aanpassing aan posities al grote gevolgen kan hebben voor de asset prijzen, aldus Roubini. Kleine correcties kunnen op die manier grote correcties worden en grote correcties kunnen zorgen voor een crash.

Macro liquiditeit

‘Zorgen van beleggers begonnen na de flash crash in mei 2010. Toen daalden de grootste aandelenbeurzen in de VS met bijna 10 procent in ongeveer 30 minuten. Kort daarna herstelden ze alweer in rap tempo. Daarna kwam het taper tantrum in het voorjaar van 2013. De langetermijnrente in de VS steeg toen met 100 basispunten nadat Ben Bernanke erop hintte dat de Fed zijn maandelijkse opkoopprogramma mogelijk ten einde zou gaan brengen.’ Roubini noemt de hele situatie een combinatie van macro liquiditeit en illiquide markten. Dankzij het gebrek aan liquiditeit kunnen sommige trades erg overbevolkt worden. Dit maakt ‘veilige’ beleggingen volgens Roubini veilig totdat ze dat niet langer zijn en iedereen plotseling naar de uitgang rent. Dek je in tegen een run naar de exit van beleggers: ga voor goud