aandelen overgewaardeerd

Met veel Amerikaanse aandelen die op recordhoogtes staan, beginnen velen zich zorgen te maken over waarderingen die mogelijk wat aan de forse kant zijn. Toch is er een invloedrijke econoom die zegt dat investeerders niets hebben om zich zorgen over te maken en hij heeft een grafiek naar buiten gebracht om zijn punt te maken. De S&P 500 handelt momenteel op de hoogste koerswinstverhouding in meer dan een decennium, aandelen kosten nu gemiddeld grofweg 22 keer de winst over de afgelopen 12 maanden, zo meldt S&P Capital IQ. 

Aandelen overgewaardeerd

Econoom Alan Reynolds, senior fellow bij het Cato Institute, zegt echter dat de markt niet blind zou moeten kijken naar de koerswinstverhouding. Daarentegen is de belangrijkste indicator volgens hem het winstrendement – het omgekeerde van de koerswinstratio – en hoe dat beweegt ten opzichte van de rente. ‘Het is niet logisch om te zeggen dat aandelen overgewaardeerd zijn, tenzij je ook zegt dat obligatieprijzen erg hoog zijn’, zei Reynolds. ‘Ik denk dat de prijzen van obligaties te hoog zijn en hetzelfde geldt voor de aandelenmarkt.’ aandelen overgewaardeerd Reynolds heeft het winstrendement van de S&P 500 afgezet tegen de U.S. 10-year Treasury en gaat met de data terug tot 1970. Hij ontdekte dat het winstrendement het rendement op obligaties eigenlijk nauw volgt. En aangezien het rendement op obligaties tegenovergesteld beweegt aan de prijs, zijn zowel de prijzen van aandelen als obligaties gestaag toegenomen in de afgelopen jaren.

Zorgen

‘Het belangrijkste wat de omgekeerde koerswinstverhouding (E/P) ons vertelt, betreft obligaties in plaats van andersom’, zei Reynolds. Hij zei dat het winstrendement voor de S&P 500 en de Amerikaanse 10-jaars rente in de afgelopen 45 jaar gemiddeld zijn uitgekomen op ongeveer 6,7 procent. Met de Amerikaanse 10-jaars rente op een relatief lage 2,15 procent, constateert Reynolds daarom de de koerswinstratio momenteel hoger is dan gemiddeld. ‘Tegenover een rente van 2,1 procent zouden we echter een gemiddelde koerswinstverhouding verwachten die veel hoger is dan op dit moment het geval is.’ Aangezien er nog steeds een gat van een paar procentpunten zit tussen de 10-jaars rente en het winstrendement van 4,5 procent van de S&P 500, zegt Reynolds dat aandelen er nu op lijken te wijzen dat de obligatierentes te laag zijn. Hij is daarom niet bezorgd over een verwachte renteverhoging van de Fed, ten minste niet zoveel als over de winstvooruitzichten.

Verreik jezelf met onze favoriete beurstips