Chinese aandelen

Afgezien van de door inflatie gestegen Venezolaanse aandelenmarkt, is China’s Shanghai Composite de best presterende aandelenmarkt van het jaar 2015 tot nu toe. De Shanghai Composite staat sinds de start van dit jaar op een plus van een kleine 60 procent, en op een plus van zelfs 150 procent over de afgelopen 12 maanden.

Bullmarkt Chinese aandelen

Maar, als de bullmarkt die plaatsvond van juli 2005 tot oktober 2007 enige indicator is, dan is de rally in Chinese aandelen pas net begonnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze grafiek van Frank Holmes (US Funds): ma chinese rally pas net begonnenDit keer is het wel een andere situatie. In de rally van 2005 tot en met 2007, groeide de Chinese economie op een jaarlijks tempo van meer dan 10 procent. Voor 2015 heeft de People’s Bank of China een groeiverwachting van 7 procent. Hieronder zie je het verloop van het jaarlijkse tempo waarin het bruto binnenlands product gestegen is in China.

Chinese aandelen

Dat het groeitempo van het bruto binnenlands product in de afgelopen jaren is gedaald, kan echter juist wel eens een bullish teken zijn voor Chinese aandelen. Want zoals Frank Holmes van US Global Investors beleggers wil doen inzien, cycli waarin de People’s Bank of China (de centrale bank van China) er in het verleden een ruim monetair beleid op nahield, gingen in het verleden gepaard met sterke stijgingen voor de MSCI China Index (een proxy voor de Chinese H-shares, of aandelen van Chinese bedrijven met een buitenlandse notering). Het belangrijkste rentetarief van de Chinese centrale bank staat momenteel op een niveau van 5,1 procent, wat voor het land een recordlaagte is. Daarnaast wordt er steeds vaker gesproken over een verdere verlaging van dit rentetarief door de People’s Bank of China. Wat Frank Holmes betreft kan het dan ook goed zijn dat Chinese aandelen nog veel verder kunnen stijgen. Lees: Onze beste beurstips uit meer dan 20 jaar ervaring