cashDe enorme berg met cash waar Amerikaanse bedrijven op zitten, wordt alleen maar groter en groter. Het ‘Standard and Poor’s Ratings Services’ universum van bijna 2 duizend Amerikaanse nonfinancial bedrijven, bleek in totaal 1,82 biljoen dollar aan geld en lange- en kortetermijnbeleggingen te bezitten aan het einde van 2014. Dit is een stijging van bijna 5 procent tegenover het eind van 2013, aldus Andrew Chang van Standard and Poor’s. Dit bedrag, bestaande uit cash en investeringen van de bedrijven, is in totaal goed voor meer dan 10 procent van de totale assets van de 2000 bedrijven waar Standard and Poor’s het over heeft. Verder blijkt dat de rijkste bedrijven alleen maar rijker zijn geworden in vergelijking tot de rest, zo staat in een rapport van de organisatie.

Geconcentreerd

‘Cash is meer geconcentreerd dan ooit. Zo bezit de rijkste 1 procent (de grootste 25 cashhouders) samen nu meer dan 48 procent van deze berg met cash. Meestal dankzij stijgende cashbalansen over zee’, zo voegde Chang daaraan toe. Bedrijven die aan kop gaan in het rapport van S&P zijn Apple, dat 178 miljard aan contanten en beleggingen heeft, Microsoft met 101 miljard, Google met 64 miljard dollar en Pfizer met 54 miljard dollar.

Meer dan cash

Wat echter nog harder groeide dan de voorraden cash, waren de uitstaande schulden. ‘De 1,8 biljoen dollar aan cash staat in de schaduw van 5,8 biljoen dollar aan totale uitstaande schulden, die enorm zijn verhoogd dankzij leners die gebruik hebben gemaakt van de lage financieringskosten en de zoektocht van beleggers naar rendement’, aldus Chang. ‘Wij geloven dat kopers van schuld zich bewust zouden moeten zijn dat de stijgende schulden gepaard zijn gegaan met de grote cashvoorraden. De cashgroei lijkt erg sterk, maar zonder de top 1 procent, zouden de totale cashbalansen in 2014 zijn afgenomen tegenover 2013.’ Ontdek hier meer belangrijke trends van dit jaar