zorgen

De eerste renteverhoging van de Federal Reserve in bijna 10 jaar, houdt de gemoederen de laatste maanden flink bezig. Na de aankondiging van de Fed van afgelopen woensdag waaruit bleek dat de rente deze maand nog niet verhoogd werd, leken beleggers opgelucht. Niet nodig die zorgen, zo zegt James Swanson.

Zorgen niet nodig

De chief investment strategist bij vermogensbeheerder MFS legt namelijk uit dat de Amerikaanse economie en ook beleggers waarschijnlijk niet geschaad zullen worden wanneer de rente door de Federal Reserve waarschijnlijk geleidelijk verhoogd zal worden. Hij acht het goed mogelijk dat dit gebeurt vanaf september dit jaar. Swanson legt uit dat het na een moeilijk eerste kwartaal voor Amerikaanse bedrijven, nu weer beter gaat. Hij wijst bijvoorbeeld op het feit dat er veel banen zijn bijgekomen. Ook merkt hij op dat de lonen weer aan het stijgen zijn. ‘Zowel de koopkracht van de Amerikaanse bevolking als het vertrouwen dat zij hebben is gestegen. Daarnaast zien we dat hun bestedingen zijn toegenomen. Samen helpen deze factoren ervoor dat de Amerikaanse economie verder aan kracht wint’, zo stelt de chief investment strategist van de Amerikaanse vermogensbeheerder. Hij wijst er tevens op dat een renteverhoging van 25 basispunten in september, iets waar nu veel over wordt gespeculeerd, historisch gezien helemaal niet zo’n forse stijging is.

Zorgen om schulden

Nog iets waardoor Swanson positief is, is het feit dat Amerikaanse consumenten helemaal niet veel schulden hebben in vergelijking met voorgaande cycli. Hetzelfde geldt voor bedrijven, zegt hij. ‘Bedrijven in de Amerikaanse S&P 500 hebben 81 procent van hun netto schuld, of de kosten hiervan, in de obligatiemarkt vastgezet. Dit betekent dat renteverhogingen in 2015 hun rentekosten niet veel zullen vergroten. Dit is in het verleden wel eens anders geweest, toen grote bedrijven veel geld leenden bij banken.’ Hij lijkt er al met al op dat de Amerikaanse economie zich nog midden in de businesscyclus bevindt. Overigens doet niet alleen Amerika het volgens Swanson beter, ook Europa en Japan doen het nu wat beter. ‘Het ziet er dus naar uit dat de cyclus zich zal voorzetten, ook als de Fed de rente later dit jaar verhoogt.’ Ook wij zien kansen dit jaar. Klik hier om te zien welke kansen dat zijn!