Grexit Griekenland Hoe je het ook wendt of keert, als je een beetje het financiële nieuws volgt, kun je de afgelopen weken simpelweg niet heen om het Griekse schuldendrama. Het drama hangt inmiddels alweer jaren boven de markt, maar donkere wolken lijken zich steeds meer samen te pakken nu een nieuwe belangrijke deadline in zicht komt.

Effect Griekenland

Historische cijfers tonen ons echter dat de Amerikaanse markt goed om is gegaan met de zorgen rondom een mogelijke default van Griekenland. Cnbc vroeg zich in dat kader af in hoeverre Griekenland er nu echt toe doet voor Amerikaanse aandelenbeleggers. Dit deed Cnbc op basis van een kwantitatieve analysetool van Kensho waarbij terug tot 2011 is gekeken naar 16 situaties waarin een potentieel vertrek van Griekenland op de loer lag. Het onderzoek van Kensho ontdekte dat als beleggers in de markt stapten op basis van onrust in de dag voor een event en verkochten op de dag van het event, dit in de meeste gevallen eigenlijk maar weinig opleverde. Zo stond de S&P 500 in bijna 70 procent van de gevallen gemiddeld 0,01 procent hoger, deed de Dow in de helft van de gevallen gemiddeld precies niks en stond de Nasdaq Composite in ruim de helft van de gevallen gemiddeld op een min van 0,04 procent.

Aandelen Griekenland

Europese aandelen, en niet geheel verrassend voor Griekse aandelen, tonen echter een heel ander resultaat: zo levert dezelfde strategie met de Global X Greece 20 ETF (GREK) slechts in 20 procent van de gevallen een positief rendement op, maar kwam de ETF gemiddeld uit op een min van 2,3 procent. Verder viel zowel met de Vanguard FTSE Europe ETF als met de iShares MSCI Germany ETF in iets meer dan 30 procent van de gevallen winst te behalen en kwam het gemiddelde verlies uit op 0,2. Anderzijds leverde goud in dergelijke situaties gemiddeld 0,32 procent op, maar dit was het gemiddelde rendement, wat slechts in de helft van de gevallen positief uitpakte voor beleggers. Alles over de voordelen die goud biedt, vind je hier