opkomende markten Aandelen buiten de Verenigde Staten bieden in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk betere rendementen dan aandelen in de VS. Zeker met het oog op de aantrekkende economieën van opkomende markten, zo stelt Barclays. ‘Meer concurrerende valuta, lagere energiekosten en agressieve monetaire beleidsmaatregelen zorgen samen voor een solide groei’, schreef Barclays in een note.

Aandelen opkomende markten

Tegen die achtergrond voegde de bank opkomende markten toe aan de lijst met overwogen posities. Europese aandelen (exclusief het Verenigd Koninkrijk) en Japan mochten op de lijst blijven. Het bedrijf blijft overigens neutraal op de Verenigde Staten, waar het een koersdoel van 2.100 punten voor de S&P 500 hanteert. ‘Aandelen uit opkomende markten zijn achtergebleven bij wereldwijde aandelen en dat is al het geval sinds 2010, maar ook gedurende de eerste helft van 2015. De waarderingen zijn er nu aantrekkelijk in verhouding tot de waarderingen van aandelen in ontwikkelde landen. En dat terwijl het aantrekken van de wereldwijde groei ervoor zou moeten zorgen dat de outlook voor de winsten ook verbetert. Het sentiment is negatief’, aldus Barclays.

ETF opkomende markten

De iShares MSCI Emerging Markets ETF staat dit jaar op een plus van een kleine 3 procent. 3 landen bevinden zich op een correctiegebied, dat zijn Brazilië (waarvoor Barclays overigens verwacht dat de correctie snel eindigt) Griekenland en Rusland. Anderzijds doet de S&P 500 het dit jaar net wat minder dan de emerging markets ETF, maar staat de Stoxx Europe 600 op een plus van zo’n 15 procent. De Nikkei staat op een plus van 19 procent.

Niet alle opkomende markten kunnen trouwens over 1 kam geschoren worden, staat in het rapport te lezen. Zo voorziet Barclays bijvoorbeeld voor Rusland een diepere recessie in 2016, terwijl de partij voor India en Indonesië juist robuuste groei verwacht. Hieronder vind je een overzicht van waar Barclays voor dit jaar de meeste winstgroei verwacht:

ma aandelen opkomende markten