Japanse aandelen De Japanse Nikkei is bezig met zijn langste opmars sinds 1998. Terwijl de Japanse yen verder verzwakte, bereikte de graadmeter dus juist nieuwe pieken. Heeft de Japanse beurs zijn beste tijd voorlopig gehad of zitten er nog verdere stijgingen in het vooruitzicht? Andrew Rose, fondsbeheerder Japanse aandelen bij Schroders geeft op deze vraag een antwoord in een note. Het is Andrew Rose echter vrij duidelijk; hoewel de Japanse aandelenmarkt het recent al goed heeft gedaan, zijn er genoeg redenen om optimistisch te blijven over de Japanse beurs.

Japanse Nikkei

De fondsmanagers wijst erop dat de Nikkei recent voor het eerst in jaren weer door de puntengrens van 20 duizend is gebroken. ‘De vorige keer dat dit gebeurde was in 2000. Kort daarop volgde natuurlijk een heftige correctie en verloor de index twee derde van zijn waarde in de 2 jaar die daarna kwamen. Dit keer is het echter anders’, stelt Rose die zich daarbij baseert op verschillende factoren. De eerste reden die maakt dat hij optimistisch is is dat de koers-winstverhouding momenteel op een derde ligt van het niveau dat werd bereikt tijdens eerdere pieken in de markt. Ook de return-on-equity is dit keer het dubbele van wat het was in 2000. Tevens ligt de winstkwaliteit hoger. Verder bood het dividendrendement in het verleden nog weinig neerwaartse bescherming. Inmiddels ligt dit rendement hoger en heeft het de potentie om verder te groeien. Maar ook op het vlak van corporate governance is er volgens de fondsbeheerder een hoop ten goede veranderd. Er is tegenwoordig meer ook voor aandeelhouders.

Japanse outlook

Ook de outlook voor de Japanse economie is momenteel rooskleurig, onder andere dankzij de lage olieprijzen. De zwakke yen draagt tevens een steentje bij en trekt de industriële productie en export uit het dal. Beleggers moeten volgens Rose wel bedacht zijn op de risico’s voor de korte en middellange termijn zoals teleurstelling op economisch vlak of geopolitieke spanningen met China. Op de lange termijn is de outlook voor Japanse aandelen echter rooskleurig, aldus Rose. Lees hier waar wij momenteel kansen zien in de markt