drachma

De Griekse bevolking zou de koopkracht met 40 procent zien dalen in het geval dat het land de euro zal vervangen met zijn vroegere munt, de drachma, zo stellen analisten. ‘In eerste instantie zal een massale selloff plaatsvinden, waarbij de dollar zo’n 30 tot 40 procent aan waarde verliest tegenover de dollar’, zei Neil Jones, head of hedgefund sales bij Mizuho Bank in Londen. ‘We zullen nieuwe all time lows gaan zien voor de drachma’, zei hij.

Griekse drachma

Het risico dat Griekenland de eurozone verlaat – of hiertoe wordt gedwongen, is volgens velen enorm gegroeid nadat de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum heeft aangekondigd over de voorwaarden waaraan Griekenland moet voldoen om nieuwe financiële steun te krijgen. Hoewel Jones, samen met analist van ING Groep en Credit Agricole stelt dat het niet hun basisscenario is, houden ze inmiddels rekening met het niveau waarop de drachma zal gaan handelen in het geval Griekenland toch de Europese Monetaire Unie zal (moeten) verlaten. Een zwakkere munt kan de Griekse economie helpen doordat het de export een boost zal geven en ook investeringen van buitenaf bevordert. Maar alle potentiële voordelen worden teniet gedaan door structureel hogere financieringskosten voor Griekenland, stelt Valentin Marinov, head of Group-of-10 curreny research bij Credit Agricole.

Waardedaling drachma

‘Een van de redenen die maakt dat wij geloven dat Griekenland in de euro wil blijven en dit uiteindelijk ook zal doen, is de zware economische toll die hun land zal moeten betalen in het geval van een Grexit’, zei Marinov. Hij schat in, op basis van eerdere financiële en bankencrises, dat de waardedaling voor de nieuwe Griekse munt neerkomt op zo’n 40 procent tegenover de dollar in 12 maanden. Griekenland voerde in 2001 de euro in. Sindsdien heeft geen enkel land de muntunie verlaten en er is geen formeel mechanisme over hoe dit in zijn werk zou gaan. ‘Terugkeren naar de drachma zou een erg lastig proces zijn dat lang zal duren’, aldus Jones.

Houd deze trends scherp in de gaten