En al helemaal niet om Griekenland de les lezen, zo beweert de invloedrijke Franse econoom Tomas Piketty. Piketty werd internationaal bekend na de publicatie van zijn bestseller ‘Kapitaal in de 21e eeuw’. In een interview met de Duitse Zeit maakt hij zich niet populair onder de Oosterburen.
Als ik de Duitsers hoor zeggen dat ze een morele visie hebben op schuld, en dat ze sterk geloven dat schuld moet worden ingelost, dan denk ik: wat een grote grap! Duitsland is het land dat nooit zijn schulden heeft terugbetaald. Het is in geen positie andere landen de les te lezen.
Hoe zat dat ook alweer?
Zowel na de Eerste als Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland niet zijn externe schulden voldaan. Daarentegen heeft het land meermaals andere landen geld op laten hoesten, zoals na de Frans-Pruisische Oorlog van 1870, toen het gigantische reparatiebetalingen eiste van Frankrijk en ook ontving. De Franse staat leed decennia onder deze schuld.
Piketty: eurogroep heeft oogkleppen op
Volgens Piketty is de eurogroep de realiteit uit het oog verloren.
De eurogroep meent dat Griekenland over een aantal jaar een begrotingsoverschot van 4% zal bereiken. En dat het zijn schulden binnen 30 à 40 jaar terug zal betalen. Complete nonsens! Dat gaat nooit gebeuren. Desondanks blijven we het noodzakelijke debat steeds maar uitstellen.
Wat dan nu te doen met Griekenland?
We moeten een conferentie houden over alle Europese schulden, net als na WO II. Een herstructurering van alle schulden, niet alleen in Griekenland maar in meerdere Europese landen, is onvermijdelijk. Vervolgens zou een nieuw Europees instituut moete bepalen wat het maximale begrotingstekort zou mogen zijn om de nieuwe groei van schuld te voorkomen.
Tot slot heeft Piketty nog een advies voor bondskanselier Merkel.
Degenen die Griekenland uit de eurozone willen jagen, zullen op de vuilnisbelt van de historie belanden. Als Merkel haar plaats in de geschiedenisboeken wil veroveren, net zoals Helmut Kohl deed na de Duitse hereniging, moet ze een oplossing smeden voor de Griekse crisis. Inclusief een schuldenconferentie zodat we met een schone lei verder kunnen gaan. Maar dan wel met een nieuwe en veel sterkere fiscale discipline.
>>> Wat heeft de toekomst voor goud in petto? <<<