ING was in 2014 al erg bearish op de euro, en daardoor is de Nederlandse bank uitgegroeid tot een van de meest accurate valuta-voorspellers op dit moment. De bank ziet op dit moment geen reden om de negatieve visie op de euro te wijzigen, en gaat er zelfs vanuit dat er in 2015 een euro dollar-pariteit komt. Hierdoor staat de ruilverhouding tussen euro en dollar, op 1. Dat betekent dat 1 euro gelijk staat aan 1 dollar. Dit is een niveau dat voor het laatst werd gezien in 2002, toen de euro ook op $1 stond. Vanochtend daalde de euro nog tot $1,1792. De high van vorig jaar stond op $1,3993.

euro

De euro versus de dollar

ING is met deze visie overigens iets negatiever dan andere analisten. De mediaan van de gepolste analisten door persbureau Bloomberg, ligt nu op $1,15 tegen het einde van 2016. Deflatie voorkomen Analisten van de bank voorzien stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank, om de kwakkelende economie binnen de eurozone aan te jagen en deflatie te voorkomen. Dit heeft volgens de bank een groot effect op de valuta.Door de verruiming van de ECB verzwakt de euro, terwijl de Fed de rente naar verwachting omhoog zal gooien. Hierdoor wordt de dollar een aantrekkelijkere munt. Petr Krpata, een ING-analist in London geeft aan:

‘We zijn een van de meest bearishe instellingen als het gaat om onze visie op de euro-dollar. Het lijkt er op dat de Fed de rente zal gaan verhogen, misschien zelfs wel in het tweede kwartaal. Dit zal de divergentie alleen maar stimuleren’.

Een munt die volgens ING nog zwakker gaat presteren dan de euro, is de Zweedse kroon. De centrale bank van Zweden heeft in december aangegeven alles te willen doen om uit een deflationaire spiraal te raken, maar daar zijn maar beperkte maatregelen voor beschikbaar. ING raadt dan ook aan om de dollar te kopen tegenover de Zweedse kroon.