mobius De forse terugval van Chinese aandelen heeft zijn ergste tijd gehad. Dat stelt althans de emerging markets investeringsguru Mark Mobius die momenteel naar eigen zeggen op zoek is naar waarde in de Chinese markt. ‘Ik denk dat we waarschijnlijk erg dicht in de richting van een capitulatiepunt zijn gekomen in China’, Mobius, die executive chairman is bij Templeton Emerging Markets Group, schreef dat eind vorige week in een blog. De term capitulatie refereert overigens aan het punt waarop het sentiment in de markt zo ver in een bepaalde richting is bewogen dat een enorme ommekeer richting de andere kant – of dat nu lager of hoger is – bijna zeker is.

Hoop voor China

‘We zouden op zijn minst een stijging op korte termijn mogen zien en veel beleggers die eerder nog niet zijn uitgestapt, zullen die beweging gebruiken om hun stukken toch nog te verkopen. Vervolgens verwachten we een zijwaartse beweging die aanhoudt tot de markten hoopvol kunnen herstellen’, aldus Mobius. Mobius, die er een bottem-up, lange termijn en waarde-georiënteerde investeringsfilosofie op nahoudt, houdt de Chinese aandelenmarkten momenteel scherp in de gaten op zoek naar aantrekkelijke instapmomenten. ‘Wij geloven dat dit instapmoment niet lang meer op zich laat wachten voor sommige aandelen. Toch hebben we de bodem waarschijnlijk nog niet bereikt’, zei hij.

Correctie aandelen China

‘Het goede nieuws is dat, gebaseerd op marktstudies die we gedaan hebben in het verleden, dit soort bearmarkets vaak de neiging heeft om slechts van korte duur te zijn. Ze duren vaak niet te lang en wanneer er herstel plaatsvindt, heeft dat vaak de neiging om procentueel gezien groter te zijn’, voegde hij toe. De wekenlange correctie in Chinese aandelen, is volgens Mobius gezond en tevens een consequentie van te veel euforie. Daarnaast gelooft hij dat de verkoopgolf van aandelen van het Chinese vasteland mogelijk helemaal niet zo agressief was geweest als de overheid niet in had gegrepen met behulp van diverse maatregelen.

5 Ontwikkelingen om goed in de gaten te houden!