“Toppende halfgeleiders voorspellen moeilijke tijden voor de S&P 500”, zo schrijft Robert Rehfeld van Wellenreiter Invest dit weekend. De IT-industrie is goed voor 55% van de marktkapitalisatie van de Nasdaq-100. Van de 100 bedrijven vallen er 42, waaronder Apple en Microsoft, onder deze categorie.
Verkoop hardware stagneert
Het is bekend dat de verkoop van de PC’s en notebooks al jaren terugloopt. Na een piek in 2011 op 370 miljoen stuks zitten we nu zo’n 25% lager op zo’n 275 miljoen stuks. Een enorme krimp in een markt die voorheen een groeimarkt was. Met name de eerste helft van dit jaar liet een forse daling zien. PC’s gaan langer mee. En natuurlijk is markt voor tablets en smartphones sterk in opkomst. Maar ook de tablet-markt begint langzaamaan te stagneren. Onderzoeksbureau IDC voorziet voor dit jaar een groei in tabletverkopen van slechts 2%. Smartphones zitten nog wel in de lift. IDC verwacht een verkoop van 1,45 miljard stuks, een groei van 11,3% vergeleken met vorig jaar. Maar in 2014 was de groei nog 25%. Ook die markt raakt dus verzadigd. Er zijn natuurlijk nog wel nieuwe ontwikkelingen zoals Virtual Reality. En neem de Apple Watch en andere apparaten om alles over jezelf te meten. Maar de vraag is of dit op korte termijn genoeg is om de stagnatie in andere hardware te compenseren.
Halfgeleiders leiden beursindices
Hardware-producenten bestellen natuurlijk chips bij toeleveranciers, afhankelijk van de verwachte vraag. Als bedrijven als Apple en Samsung merken dat er minder vraag is, stellen ze hun orders voor halfgeleidercomponenten bij. Daarom is het verloop van de halfgeleidersector een goede vroege indicator, aldus Rehfeld. Dat blijkt ook uit het koersverloop van halfgeleiders tegen de S&P 500 index. In 2000 en 2007 waren halfgeleiders al een tijdje aan het dalen, voordat de S&P 500 begon weg te zakken. Halfgeleiders piekten destijds al voordat de S&P een nieuw hoogtepunt bereikte. Dat zit er nu mogelijk weer in. Na een piek in juni zakken halfgeleiders snel weg. In de regel volgt de S&P 500 dan met iets vertraging en een langzamer uittop-proces. Rehfeld concludeert:
Alle nieuwe technologische ontwikkelingen ten spijt lijken deze op korte termijn niet voldoende om de stagnerende hardwareverkopen te compenseren. Als de tech-aandelen een adempauze gaan nemen, waar het nu mogelijk naar uitziet, mist de brede markt een belangrijke steunpilaar. Dat zal een negatief effect op de beursindices hebben.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>