Lage olieprijs definitief De olieprijs kwam begin deze maand onder druk nadat een nucleair akkoord met Iran dichter in zicht kwam. Dat akkoord ligt er nu. De WTI-prijs, de benchmark voor Amerikaanse olie, hobbelt nu sinds begin vorige week net boven de $ 50 per vat. En dat zal de komende tijd nog wel even het beeld kunnen blijven, aldus Edward Morse van Citi Global Commodities Research:

Ik denk dat we tegen het einde van het jaar op hetzelfde niveau zitten als nu. Misschien dat de olieprijs dit kwartaal nog even op kan lopen.

Morse is niet de minste. Hij nam in 2008, toen olie naar $ 150 schoot, als één van de weinigen openlijk stelling tegen de in zijn ogen onhoudbare bubbel. Morse voorzag een grote prijsdaling door het inklappen van de vraag naar olie en fors nieuw aanbod van niet-OPEC landen.

Olieprijs mogelijk $ 40

Hoe laag zou de olieprijs kunnen gaan door Amerikaanse schalie-olie? Morse:

Wat ik al langer zeg: bijzondere ontwikkelingen uitgezonderd, zullen producten de productie moeten gaan beperken door het prijsmechanisme. En daarvoor is een WTI-prijs van $ 40 of lager nodig.

Morse denkt dat Iran twee maanden na goedkeuring door het Internationaal Atoomenergieagentschap de oliemarkt op kan komen. Maar of Iran, zoals zijn olieminister liet weten, vervolgens binnen een half jaar 1 miljoen vaten per dag kan produceren?

Niemand die zich serieus met de oliemarkt bezighoudt gelooft dat 1) Iran dat kan, en 2) dat de markt zo’n hoeveelheid kan verstouwen. Realistisch gezien kun je denken aan 300 tot 500.000 vaten per dag. Wellicht 200 tot 300.000 aan het begin en dan verdere groei in 2016. Het is zeker iets voor 2016.

Met de daling naar  $ 50 zit Iran wel in de prijs. Morse kijkt voor nieuwe richting duidelijk naar andere factoren: het verloop van de Amerikaanse olieproductiegroei en wereldwijde economische groei. En dat laatste lijkt tegen te gaan vallen.

Let op de economische groei

Daarop wijst ook Stephen Davis, CEO van Signal Analytics:

Men focust teveel op vraag- en aanbodfactoren. De realiteit is dat de wereldeconomie die olieprijs drijft. En daarbij moeten beleggers met name letten op China. De Chinese vraag heeft een correlatie van bijna 50% met de olieprijs.

Davis is daarom negatief op de olieprijs. Niet alleen zal de productie stijgen, terwijl het huidige mondiale overschot al op 2,6 miljoen vaten per dag ligt. Met name een zwakkere wereldwijde vraag dan olievolgers alom anticiperen zal de olieprijs nog verder onder druk zetten, aldus Davis.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>