De Zwitserse frank is vandaag met 25% in waarde gestegen. De mega-stijging kwam nadat de centrale bank haar plafond van de wisselkoers tegenover de euro heeft laten vallen. Daarnaast werd de rente op deposito’s verlaagd naar -0,75%. De stap is verrassend en zorgde voor veel volatiliteit op de markten. Zo steeg de CHF met 30% in waarde ten opzichte van de euro, om rond het middaguur weer terug te vallen naar 15%.

Zwitserse frank

De Zwitserse centrale bank heeft sinds 2011 een plafond ingevoerd, omdat er toendertijd sprake was van een grote overwaardering van de Zwitserse frank. Er heerste veel onzekerheid op de financiele markten, waardoor de SNB de economie van Zwitserland wou beschermen. Eind vorig jaar heeft de SNB nog aangegeven, niet te willen morren aan het plafond. Anderhalve maand later, lijkt die opmerking al lang weer vergeten. Kwantitatieve verruiming Ook de timing van de SNB is op z’n minst opvallend. Volgende week worden naar verwachting nieuwe beleidsmaatregelen van de Europese Centrale Bank bekend gemaakt. Veel marktvorsers gaan uit van een stimuleringspakket, soortgelijk aan de kwantitatieve verruiming in Amerika (Fed). In een bericht op Forexlive, wordt duidelijk dat de SNB-president al eerder heeft aangegeven dat kwantitatieve verruiming van de ECB, het veel moeilijker zou maken om het plafond in stand te houden. Simon Smith,  hoofdeconoom bij FxPro brokerage, heeft in een research note aangegeven dat:

Het kan heel goed zijn dat de SNB er voor heeft gekozen om de ECB te front runnen. Hierbij nemen ze een voorschot op de kwantitatieve verruiming die volgende week wordt verwacht, of de volgende meeting in maart. Misschien hebben de Zwitsers zo geredeneerd dat de maatregelen van de ECB nog meer opwaartse druk op de Zwitserse frank zouden uitoefenen. De SNB zou dit kunnen zien als een niet-winbaar gevecht, en koos er voor om nu alvast initiatief te tonen.

Veel analisten hebben na aanleiding van de onverwachte stap van de SNB, aangegeven meer rekening te houden met kwantitatieve verruiming van de ECB. Een ding is zeker: deze onverwachte stap, kan leiden tot heel veel mooie beurskansen. Het Slim in Trading-rapport, en het TA-rapport, zullen bij kansen geen moment twijfelen en inspelen. Nog geen lid? Klik dan hier om te abonneren.