Hoewel de rust weer lijkt wedergekeerd rondom Griekenland en zijn forse schuldenberg, moeten we met zijn allen vooral niet te hard juichen. Grote kans namelijk dat Grexit volgend jaar weer op de agenda staat.
Grexit terug op agenda
Er is nog steeds een grote kans dat Griekenland zal worden gedwongen om de eurozone te verlaten tegen het eind van 2016. Dat stellen althans 71 procent van de economen die meededen aan een survey van Bloomberg. 70 procent van de ondervraagde economen denkt dat Griekenland wel nog minstens de rest van 2015 veilig is, al denkt tevens de helft dat het bailoutpakket van 86 miljard euro waar Alexis Tsipras nu op target, waarschijnlijk te klein zal zijn. Terwijl Tsipras de lijst met benodigdheden voor een derde bailout aan het afvinken is, zorgen de gebreken in de overeenkomst die hij vorige week tijdens een bijeenkomst met Europese leiders aanstipte, ervoor dat er meer zorgen de kop op steken rondom de implementatie van het 3 jaar durende programma. De Europese schuldeisers weigeren tot meer inzet voor het herstructureren van de Griekse schulden. Een zet die volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) essentieel is voor het land om zijn financiën te stabiliseren.
Afschrijving voor Griekenland
Ook zijn er twijfels over de doelstelling om 50 miljard euro aan activa te verkopen en over het opleggen van bezuinigingen aan een verbrijzelde economie. ‘Zonder enige vorm van schuldenverlichting zal het pakket nooit genoeg zijn’, stelde Peter Dixon, global economist bij Commerzbank, in dit kader tegenover Bloomberg. ‘Een land dat zijn schulden niet kan afbetalen, opzadelen met nog meer schulden komt sterk overeen met Einsteins definitie van krankzinnigheid: het keer op keer proberen van hetzelfde, maar wel een andere uitkomst verwachten.’ ‘Los van Duitsland, lijkt het erop dat de meeste mensen het ermee eens zijn dat Griekenland een substantiële afschrijving nodig heeft’, zei Alan McQuaid, chief economist bij Merrion Capital Group. ‘Tenzij ze dat krijgen, is het moeilijk om het land oneindig te zien overleven in de eurozone.’ > 5 Belangrijke ontwikkelingen voor beleggers <