Daling goudprijs in dollar

Veel verschillende grondstoffen staan rond de laagste niveaus in jaren en die posities zijn in juli verder verslechterd. Zowel goud als olie daalden deze maand, respectievelijk met zo’n 6 en 15 procent. Ondertussen zet de dollar zijn weg omhoog juist voort. Toch kan het een probleem zijn voor beleggers om zowel goud als olie in het mandje met grondstoffen te stoppen en ervan uit te gaan dat ze op dezelfde manier zullen bewegen. Zowel olie als goud hebben een negatieve correlatie met de dollar; naarmate de dollar stijgt, zijn er over het algemeen minder dollars nodig om dezelfde hoeveelheid van die grondstof te kopen.

Goud en olie

En het is waarschijnlijk dankzij hun banden met de dollar dat crude oil en goud vaak gelijk lijken te bewegen met een gemiddelde correlatie van zo’n 16 procent (gebaseerd op cijfers van Convergex die teruggaan tot 1970). Maar gezien het feit dat goud en olie recent in een heel ander tempo zijn gedaald en ook op verschillende manieren gerelateerd zijn aan wereldwijde gebeurtenissen – zo fungeert olie als barometer van het optimisme en stijgt goud vaak op geopolitieke zorgen – is de correlatie tussen de 2 nu negatief geworden.

Word beursmiljonair in 10 stappen

In de afgelopen 12 maanden zagen olie en goud een gemiddeld dagelijkse prijsveranderingscorrelatie van een negatieve 25 procent, zo meldt Convergex. Zelfs op een termijn van 36 maanden, blijkt de gemiddelde correlatie een negatieve 5 procent te zijn (tot het eind van juni). do correlatie goud olie ‘Ondanks dat de dollar een omgekeerde relatie heeft met beiden, zijn de fundamentals op zich sterker dan de kracht van de dollar’, zei Jodie Gunzberg, global head of commodities bij S&P Dow Jones Indices. ‘De rendementen van goud en olie worden gescheiden door angst en hebzucht en dat is dan ook wat deze 2 van elkaar heeft ontkoppeld.’ Welke grondstof als volgende hard geraakt kan worden? Dat wordt besproken in onderstaande video van Cnbc: