duitsland De Duitse MinFin Wolfgang Schäuble was degene die met het plan kwam om Griekenland een eurozone ‘time-out‘ te geven. Dat kwam hem op zowel veel lof als veel kritiek te staan. Degenen die het exit-plan wel zien zitten, zijn vaak niet zozeer kritisch over Europa. Zij maken zich vooral zorgen over de gezamenlijke munt. Die dient vooral een politiek doel, zo stellen critici. Economisch gezien is er veel op aan te merken. Door vaste wisselkoersen kon over de jaren een grote onbalans ontstaan tussen noordelijke en zuidelijke landen, want de Club Med kon niet meer devalueren. Maar de euro staat niet alleen te hoog voor de zuidelijke landen, maar ook te laag voor Duitsland. De Telegraph merkt op dat er daarom nu meer en meer commentatoren de aanval inzetten op Duitsland zelf. Zo herinnert voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke, nu fervent blogger, Duitsland aan zijn verantwoordelijkheden. Simpel gesteld geven de Duitsers zelf veel te weinig geld uit, aldus Bernanke. Daardoor leunen ze op het buitenland om hun spullen te verkopen. En dat leidt tot een grote structurele economische onbalans. Zo is het handelsoverschot opgelopen tot een ongekende 7,5% van het GDP. Dat overschot zal waarschijnlijk dit jaar oplopen tot boven de 8%. En, zo stelt de voormalig Fed-voorzitter, dat legt alle aanpassingslasten bij de landen met handelstekorten, de zuidelijke dus. Die moeten pijnlijke loondeflatie doorstaan om meer competitief te worden. Wat zou Duitsland kunnen doen? Bernanke:

Maatregelen zouden kunnen zijn: hogere investeringen in infrastructuur, het verhogen van lonen van Duitse werknemers (om de consumptie te verhogen), en structurele hervormingen opzetten om de binnenlandse vraag aan te wakkeren.

Ook econoom Paul de Grauwe van de London School of Economics liet vorig jaar al zijn ongenoegen blijken. Hij noemt de “quasi-religieuze” doelstelling van Duitsland om begrotingstekorten te vermijden “evenwichtige-begrotingsfundamentalisme”. Overigens komt die Duitse angst wel ergens vandaan. Het is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld.

Dexit?

Nu stelt Princeton-econoom en voormalig hoofd ‘bail-outs’ bij IMF Ashoka Mody dat het beter zou zijn als Duitsland zélf uit de euro zou stappen. Dan zakt de euro zakt direct fors in waarde, wat de zuidelijke landen helpt. Ook zou het minder pijnvol zijn voor de rest van het eurozone-blok dan een Grexit.  Mody:

Met de Duitse mark zou de de Duitsers meer producten elders in Europa (en de rest van de wereld) kunnen kopen dan met een euro nu.

Nederland, België, Oostenrijk en Finland zouden Duitsland waarschijnlijk volgen, wellicht om samen een nieuwe monetaire unie te starten. Daarmee zou de euro voor de zuidelijke landen nog verder zakken: in feite het idee van een neuro & zeuro. Mody:

Om dicht bij elkaar te blijven, zouden de Europese naties eigenlijk de verbanden wat losser moeten maken.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>