goud Jeffrey Currie van Goldman Sachs stelt dat het ergste nog moet kommen voor goud. De recente dalingen zijn volgens hem waarschijnlijk dus nog niet alles. Het zou hem niet verbazen als de goudprijs voor het eerst tot sinds 2009 weer onder de 1000 dollar per ounce zakt. ‘Met een positievere outlook voor de dollar, en de steeds kleiner wordende kans op een waardedaling voor de munt, wordt de vraag naar goud als belegging om te diversifiëren tegenover de Amerikaanse dollar steeds minder belangrijk’, zei Currie tegenover Bloomberg. Currie adviseerde beleggers overigens al in 2013 om het edelmetaal te verkopen, vlak voor de grootste prijsdaling in 3 decennia.

Daling goud

De goudprijs daalde week tot het laagste niveau sinds 2010. Dit alles gebeurt onder andere met het uitzicht op de eerste Amerikaanse renteverhoging in jaren. Dit maakt goud minder aantrekkelijk omdat het beleggers geen rente uitkeert zoals veel andere beleggingscategorieën wel doen. Anderzijds heeft het gele edelmetaal ook last van China, waar minder goud werd gekocht dan analisten hadden verwacht. Currie van Goldman staat overigens niet alleen in zijn pessimistische verwachtingen voor goud. Ook Georgette Boele van ABN Amro en Societe Generale verwachten dat goud tegen december bij de 1000 dollar per ounce in de buurt komt. Moneymangers hebben dan ook de kleinste netto bullish positie op goud sinds de data worden bijgehouden (sinds 2006).

Risico’s

‘De risico’s leunen duidelijk meer richting een negatief scenario in deze omgeving’, stelt Currie. ‘Er is een mogelijkheid dat de goudprijs dit jaar onder de 1000 dollar komt, zeker met het oog op onze kijk op de bredere grondstoffensector. Op de langere termijn zetten wij graag in op de short side van deze markt’, zei Currie verder. ‘Wij zijn van mening dat we ons in een structurele bearmarket bevinden. Dat geldt niet alleen goud, maar voor grondstoffen als geheel.’ Word met deze 10 stappen een Beursmiljonair