Gartman Nu goud rondom de laagste niveaus in jaren staat, is het niet moeilijk om te zien onder wat voor druk het gele edelmetaal staat. Toch is het niet alleen goud dat fors is ingestort. Ook koper en olie doen het namelijk belabberd. Zo daalde olie dankzij de sterkere dollar, wat een negatieve factor is voor alle grondstoffen, aldus Dennis Gartman, auteur en uitgever van The Gartman Letter.

Gartman verwacht bearmarkt

Nu de Fed kijkt naar het juiste moment op te verkrappen en de Europese Centrale Bank en die van Japan hun ruime monetaire beleid juist voortzetten, ziet Gartman slechte vooruitzichten voor grondstoffen. ‘Voeg hier nog aan toe dat de Chinese groei verre van optimaal is en je hebt de perfecte ingrediënten voor een bearmarkt voor grondstoffen’, zo vertelde Gartman. De Amerikaanse dollar won in 1 jaar zo’n 20 procent aan waarde tegenover een mandje van verschillende valuta. Ze handelen op dit moment als ware het een groot front. Hoewel Dennis Gartman in het verleden heeft ervaren dat grondstoffen gelijk bewegen met aandelen, heeft hij net zo goed ervaren dat ze juist een omgekeerde beweging maken of zelfs helemaal geen relatie met elkaar bleken te hebben. Dankzij deze ervaringen is hij er dan ook mee gestopt om voorspellingen te doen over de eventuele besmettingsgevaren voor aandelen.

Zet deze stappen en word een Beursmiljonair!

‘Ik zou niet zomaar durven zeggen dat grondstoffen ons momenteel vertellen dat de wereld een gevaarlijk terrein betreedt en dat aandelen massaal van de hand zullen worden gedaan’, zei Gartman. ‘Ik denk dat het 2 compleet verschillende beleggingscategorieën zijn.’ Hoewel de sterkere dollar zijn impact kan hebben op grondstoffen, is het volgens Jack Bouroudjian van Index Financial Partners niet alleen maar slecht nieuws. ‘Alles wat we horen over een sterke dollar lijkt maar negatief te zijn. Toch zijn er ook goede dingen te noemen die het gevolg zijn van de sterke dollar. Hoewel het een pijnlijk en zelfs lelijke bende kan zijn, is het allemaal onderdeel van het normalisatieproces.’ Zie hieronder wat Dennis Gartman nog meer zei over de bearmarkt voor grondstoffen: