grondstoffen Tenzij u dit jaar tot nu toe onder een steen leefde, kan het u niet zijn ontgaan: de koersen van grondstoffen, van koper tot aluminium en van goud tot olie, staan onder druk. Waar de grondstoffenindex van het CRB op het laagste niveau sinds 2009 noteert, raakt die van Bloomberg zelfs niveaus die we het laatst in 2002 zagen. Dat zet vraagtekens bij de stand van de wereldeconomie. David Kelly, hoofd global strategy bij JPMorgan Funds, voorziet nog geen grote problemen:

Het is een gele vlag voor de wereldeconomie. Ik denk niet dat we op een ramp afstevenen, maar de dalende grondstoffenprijzen vertellen ons wel iets.

Mager herstel

Wat zit er achter deze dalingen? In de eerste plaats is er te weinig vraag naar grondstoffen. Het economisch herstel na de crisis is relatief mager. Hoewel China nog steeds hard groeit, zakt het groeitempo wel. Misschien nog wel forser dan de autoriteiten melden. En dat is belangrijk, want het was met name de Chinese vraag die na 2000 de prijzen opstuwde. Daarnaast doen andere emerging markets zoals Brazilië en Rusland het ook matig. En natuurlijk is de Europese groei zwak, terwijl de VS het nog ietsje beter doet. Het IMF stelde dan ook niet voor niets recent de voorspelling voor de economische groei voor dit jaar naar beneden bij tot 3,3%.

Olie revolutie VS

Op de tweede plaats is er natuurlijk de aanbodkant. Tijdens de vorige hausse investeerden bedrijven enorme bedragen in nieuwe productie van energie en metalen. Dat leidt nu tot overproductie. Kijk alleen al naar hoe de Amerikaanse olieproductie door de schalie-revolutie van zo’n 5 miljoen vaten per dag verdubbelde tot bijna 10 miljoen vaten. In slechts vijf jaar tijd maakte de VS de hele productiedaling sinds 1970 ongedaan. Dan is er nog de dollar. Door de stijging van de greenback worden olie en andere grondstoffen duurder in andere valuta, zoals de euro. Het resultaat: de grondstofprijs in dollars daalt.

Bodem in zicht?

Natuurlijk werkt de varkenscyclus nog steeds. De prijzen blijven niet eeuwig dalen. Op een bepaald punt zullen mijnbouwers hun productie terugschroeven. Gebruikers gaan weer meer consumeren. Met een dalend aanbod en aantrekkende vraag kan de prijs dan stabiliseren. Om vervolgens aan een nieuwe opmars te beginnen. Wellicht is met de huidige piek in pessimisme de bodem in zicht? Volgens Peter Boockvar, hoofd marktanalyses bij The Lindsey Groep, wel:

Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van de bearmarkt in commodities.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>