hedge_fund_manager Het zijn de popsterren van de financiële wereld: hedge fund managers. Ze zijn goedbetaald en veel gezien in de media. Invloedrijke beheerders kunnen de koersen van zelfs grote aandelen beïnvloeden. Ze hoeven maar te laten ontvallen dat ze nadenken over een investering in een bedrijf, en beleggers springen er bovenop. Dat ze voor zichzelf geld verdienen staat buiten kijf, maar hoe zit het met de beleggers in hun fondsen? Nou, dat valt zwaar tegen. Het rendement van de HFRX Global Hedge Fund Index vanaf 2005 tot en met 2014 kwam uit op slechts 0,7% per jaar.   En daarmee deden hedge funds als groep het slechter dan welke asset class ook. Zo steeg de S&P 500 index met 7,7% per jaar. Amerikaanse small caps met 9,0%. En US REITS, ofwel vastgoed, met 8,1% per jaar. Ook andere westerse aandelen deden het beter. De verscheidene MSCI EAFE (Europe, Australasia, Far East) indices stegen met zo’n 4% tot 6% per jaar. En emerging markets? 8,4% per jaar. Staatsobligaties waren net zulke grote winnaars. Amerikaanse 20-jarige Treasury Bonds deden maar liefst 7,5%. Zelfs in korter lopende US Treasury Notes, met minder renterisico, konden beleggers 2% tot 5% per jaar bijschrijven.

Hedge funds year-to-date: 1.3%

Het eerste halfjaar van 2015 kwam er amper verandering in dit beeld. De HFRX hedge fund index steeg met 1,3%. Aandelen in de VS schreven eveneens ruim een procent bij, maar internationaal stegen aandelen met 3% tot 10%. Alleen langlopende US Treasury Bonds deden het minder dan hedge funds met een rendement van -4%. Ondanks deze resultaten floreert de hedge fund industrie. Het totale bedrag dat deze fondsen beheren blijft nieuwe records zetten. Larry Swedroe, director research bij The BAM Alliance, een organisatie van vermogensbeheerders, kijkt verbaasd toe:

Dit is een van de grotere raadsels in de financiële wereld: de continue groei van een industrie die al tijdenlang belabberde resultaten voor beleggers behaalt.

Swedroe kan niet zoveel oorzaken hiervan bedenken.

De enige verklaring die ik kan geven is dat hedge fund beleggingen de overwinning van hype en hoop over wijsheid en ervaring vertegenwoordigen.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>