china_crash Het meest kwalijke aan de crash in China is het verlies van geloofwaardigheid van de lokale autoriteiten, zo stelde strateeg Albert Edwards eerder deze maand al. Die waren tot op heden immers nog transparant en succesvol vergeleken bij hun westerse collega’s. Nu haakt ook Ambrose Evans-Pritchard van The Telegraph op deze gedachte in. Maandag zetten de Chinese beurzen het grootste dagverlies sinds 2007 neer. De Communistische Partij verliest de grip op de zaak nadat het een serie enorme bubbels creëerde in vastgoed, bedrijfsinvesteringen en nu dus aandelen, zo stelt de commentator.

China: geloofwaardigheid op het spel

Volgens Mark Williams, hoofd strategie Azië bij Capital Economics, lijken de Chinese autoriteiten af te willen tasten wat er zou gebeuren als ze zouden stoppen met ondersteunen. Het vonnis van de markt was snel en wreed. Williams:

De autoriteiten hebben zichzelf in een hele moeilijke situatie gewrongen. Ze hebben een hoop geloofwaardigheid op het spel gezet met het ondersteunen van de koersen. En die geloofwaardigheid is nu zwaar beschadigd.

Volgens de Telegraph zetten Chinese officials nu westerse zakenbanken onder druk om geen negatieve commentaren te schrijven. Als ze nog zaken willen doen in China, is hun mond de facto gesnoerd. Volgens een econoom geeft dit wel aan dat er iets niet in de haak is.

Grote delen van de markt zijn gesloten. De aandelen die nog wel handelen worden gedumpt, ongeacht steunmaatregelen. Hier is duidelijk iets ernstigs aan de hand.

Risico’s voor systeem

David Cui van de Bank of America stelt dat beleggers nog $ 1,2 biljoen aan aandelen bezitten die gefinancierd zijn met margin krediet. Dat is 34% van het aantal uitstaande aandelen op de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Cui ziet hierin risico’s voor het systeem:

Als de markt uiteindelijk stabiliseert op een niveau dat de fundamenten ondersteunen, verwachten we dat door het hoge besmettingsgevaar het financiële systeem onder druk komt. Het risico bestaat dat het afbouwen van de hefboom wanordelijk gaat verlopen.

Banken en brokers zouden wel in de problemen kunnen komen door forse verliezen op de leningen die ze verstrekten aan beleggers. Dat kan mogelijk een domino-effect in gang zetten: een bank run op schaduwbankiers, aldus Cui. De totale schade zou uiteindelijk wel eens voor rekening van de overheid kunnen komen, wat ook weer bijwerkingen zal hebben. Maar de overheid heeft nog een troefkaart in handen, aldus Evans-Pritchard. Door de reserve requirement ratio te verlagen zouden banken minder reserves bij de centrale bank aan te hoeven houden. Daardoor kunnen ze weer meer uitlenen, wat de dag van de afrekening zou uitstellen. Maar premier Li Keqiang zal waarschijnlijk terughoudend zijn om deze kaart te spelen, zo stelt de commentator. Een van de redenen waarom Peking de aandelenmarkt omhoog praatte was om bedrijven makkelijker aandelen uit te kunnen laten geven. Met juist als doel de grote rol van kredietgroei te verminderen.

Grondstoffen onder druk

Ondertussen kraken de economieën die draaien op grondstoffenexport door de perikelen in China. Zowel de Braziliaanse real als de Zuid-Afrikaanse rand zakten naar nieuwe dieptepunten. De Russische roebel brak vandaag weer door het belangrijke 60-niveau. SocGen:

De domino’s beginnen nu één voor één om te vallen.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>