Schulden verbergen De laatste weken waren we bijna getuigen geweest van een historische gebeurtenis: de zogenaamde Grexit. Maar de Grieken gingen alsnog overstag. Moesten ze voet bij stuk gehouden hebben, zou 75 % van hun schulden afgeboekt worden. Duitsland zou € 90 miljard verliezen en de rest van de eurozone € 250 miljard. Maar er schuilen nog meer Europese schulden dan op het eerste zicht lijkt. De afboeking van de openbare schulden zou de eurozone pijn doen, maar het is niet onoverkomelijk. Maar er schuilt een groter schuldprobleem in Europa, een waar niemand over praat omdat de Europese Unie hard zijn best doet om het te verbergen: TARGET2-schulden. TARGET2-schulden zijn een soort van handelsschulden tussen de landen in de eurozone. Wanneer bijvoorbeeld een Duits bedrijf goederen verkoopt aan een Grieks bedrijf, wordt de betalingsverplichting van het Griekse bedrijf doorgegeven aan de Griekse centrale bank die het doorstuurt aan de Duitse centrale bank die het doorstuurt naar het Duits bedrijf.

TARGET2 is de verborgen Europese schulden tijdbom

Maar wanneer de Griekse centrale bank deze schulden niet betaalt aan de Duitse centrale bank, ontstaan er TARGET2-schulden. Het is ontworpen als een manier om de export van goederen binnen Europa gemakkelijker te maken, maar het is uitgegroeid tot een monster. De Duitse centrale bank kan ook niet te hard achter deze schulden aan gaan omdat anders de export ineen kan storten. Men moet het krediet blijven toestaan of de export verliezen.

Target 2 schulden Europa

Griekenland moet ondertussen nog € 100 miljard TARGET2-schulden aflossen aan Duitsland, dit komt dus bovenop de overheidsschulden? De teller voor de PIIGS landen bedraagt in het totaal € 531 miljard aan de hele eurozone – naast Duitsland vooral Nederland, Luxemburg en Finland. Duitsland is wel goed voor 75 % van alle TARGET2-tegoeden, het heeft dus het meeste te verliezen. Dat is dan ook ineens een mogelijke reden waarom de Grieken alsnog in de eurozone mogen blijven. Bij een Grexit zou Duitsland van de ene op de andere dag € 100 miljard TARGET2-tegoeden in rook zien opgaan bovenop de € 90 miljard overheidsschulden die het moet afboeken. En € 190 miljard is zelfs voor Duitsland te veel om te verliezen. Zo lopen de Europese schulden sterk op natuurlijk. TARGET2 is alsof je goederen verkoopt op krediet aan klanten met een zeer slechte kredietscore en verrast zijn als de tegenpartij niet betaalt. Was zoiets niet de aanleiding tot de financiële crisis in de Verenigde Staten? De beste tegenhanger voor schulden is GOUD – >>> Lees onze Gratis Goudgids om te weten hoe wij tegenover goud staan