De goudprijs op COMEX is de benchmark voor de wereldwijde goudmarkt. COMEX, oftwel Commodity Exchange, is een onderdeel van de New York Mercantile Exchange (NYMEX). Eigenaar van NYMEX is CME, de Chicago Mercantile Exchange, één van de grootste futuresbeurzen ter wereld. Dagelijks verhandelen traders en beleggers via de COMEX honderdduizenden goudcontracten. Per contract van 100 ounce betekent dit tientallen miljoenen ounces per dag. Ter vergelijking, de wereldwijde jaarproductie van goud lag in 2014 rond de 100 miljoen ounces. Zo’n futuresmarkt is bijzonder nuttig. Niet alleen voor goud, maar ook voor granen, olie en noem maar op. Producenten kunnen de prijs van hun toekomstige productie veiligstellen. Speculanten en andere partijen nemen het risico op hun boeken. Nu is het zo dat veruit de meeste handelaren hun goudcontracten doorrollen. De afwikkeling is puur financieel. Maar een koper kan wel om fysieke levering van het onderliggende product vragen. Het is daarom belangrijk dat er wel genoeg goud in de kluizen van de COMEX ligt om, indien gevraagd, uit te leveren.
COMEX: fysiek vs papier
Hoeveel fysiek goud zou dat nou moeten zijn op het totaal aantal uitstaande goudcontracten? Oftewel: op welk punt geeft de koers van de futures nog de fysieke realiteit weer? En waar niet meer? Turd Ferguson van TF Metals Report heeft wel een idee:
Als een beurs 1 miljoen bushels maïs op voorraad heeft, kan deze dan futurescontracten uitgeven voor 5 miljoen bushels, wat een leverage van 5x geeft? Of misschien is dat te laag en zou de leverage 10x moeten kunnen zijn?
Het is lastig hier een exact getal op te plakken.
Hoe dan ook, we kunnen het wel eens zijn dat bij 20x of 50x de afstand tussen de futuresprijs en de economische realiteit kunstmatig oprekt.
Op hoeveel leverage zitten we nu in de markt voor goudfutures?
De CME open interest voor maandag de 27e lag op 440,550 contracten. De totale hoeveel geregistreerd goud in de kluizen van de COMEX lag op slechts 378,476 contracten. Dat betekent een leverage van 116x!
Is de COMEX goudprijs hiermee nog een accurate weerspiegeling van de goudmarkt? Nee, zo stelt Ferguson, dit is gelijk aan oplichting.
Wat weerhoudt de banken er nog van de leverage naar 200x te tillen? Of 300x? Of zelfs 500x? Wat is het verschil? Deze charade zal doorgaan zolang de wereld deze frauduleus vastgestelde goudprijs blijft erkennen én de banken nog fysiek metaal kunnen vinden om te leveren tegen de contractprijzen.