De goudprijs zakte maar liefst 13 van de laatste 15 handelssessies. Ook deze week slaagt het edelmetaal er niet in te bouncen vanaf de dieptepunten. Een voorzichtig optimistische Fed en degelijke Amerikaanse GDP-cijfers houden goud onder de $ 1.100. En dat zou nog wel eens erger kunnen worden, zo stelt de bekende technische analiste Louise Yamada:
Goud zit in een wat we in structurele bearmarkt noemen. De goudprijs zakte door zijn hoeven in 2013. Op dat moment brak de S&P 500 juist omhoog uit en kwamen aandelen in een structurele bullmarkt. Goud en aandelen bewegen doorgaans tegengesteld.
Vanaf dat moment zette de goudprijs bij rally’s telkens lagere toppen neer, aldus Yamada.
Goud zit in een dalende driehoek sinds het de steun rond $ 1.400 brak. Nu heeft de steun rond $ 1.200 begeven. Daarmee komt een daling van opnieuw $ 200 tot circa $ 1.000 in beeld. Dat koersdoel kunnen we dit jaar nog halen. En de $ 1.200 is nu weerstand.
Goud: $ 1.000 belangrijke steun
En eenmaal daar zit er een mogelijkheid in dat het nog erger wordt.
De $ 1.000 is een belangrijke steun die teruggaat naar de consolidatie van 2008/2009. Maar die zou uiteindelijk ook kunnen breken. Dan moet de steunlijn van de uptrend sinds 2001 uitkomst bieden. Die steunlijn ligt rond $ 800.
Dat gebeurt echter niet van vandaag op morgen.
Het heeft ook twee jaar geduurd voordat deze steun brak. Maar ik denk wel dat goud uiteindelijk terug kan naar die $ 800.
Onderweg naar de $ 1.000 liggen er niet zoveel hindernissen. Yamada:
Ik zie op de daily nog steun rond $ 1.072. Hoewel ik de dollar en goud de laatste tijd wel los van elkaar zie bewegen, kan een sterkere dollar inderdaad bijdragen aan de beweging naar de $ 1.000.
Op korte termijn zitten we in een vlagformatie.
Traders kunnen anticiperen op een uitbraak omlaag. Dus een voortzetting van het momentum. We kunnen volatiliteit zien, waarbij de $ 1.200 nu de bovenkant voor goud afbakent.