vergrijzing Pensioenfondsen zijn de belangrijkste beleggers in vrijwel alle activaklassen. Dat is amper een verrassing met een snel vergrijzende bevolking. Bijna wereldwijd moet die hard moet nadenken over zijn pensioenverzoeningen, zo schrijft Chris Bailey, strateeg Europese aandelen bij Raymond James. Europa heeft de oudste bevolking. Met name Duitsland en Italië vergrijzen snel. In beide landen is nu al meer dan een vijfde van de bevolking ouder dan 65 jaar. In Italië heeft een kwart van de vrouwen geen kinderen, terwijl nog een kwart slechts één kind heeft. Duitse vrouwen krijgen gemiddeld slechts 1,42 kind, een van de laagste cijfers ter wereld. De Duitse bevolking, nu de grootste in de EU, krimpt de komende vijftig jaar van 82 miljoen naar 65 tot 70 miljoen. Demografen houden bij de bevolkingsvoorspellingen al rekening met aanzienlijke aantallen immigranten om de verhouding werknemer/gepensioneerde enigszins op peil te houden. vergrijzing_tabelOuderen hebben traditioneel een voorzichtigere activa-allocatie dan jongeren, aldus Bailey. Hun behoefte aan stabiliteit betekent een voorkeur voor vastrentende waarden. Aandelen zijn riskanter en vergen een langere beleggingshorizon. Daar komt nog bij dat ouderen over het algemeen minder geld uitgeven. Uit onderzoek blijkt dat veertigers en vijftigers de grootste bestedingen doen. Een vergrijzende bevolking heeft dus mogelijk negatieve implicaties voor de economische groei en dus bedrijfswinsten. Ook dat scenario maakt aandelen minder aantrekkelijk.

Vergrijzing: sleutelrol emerging markets

Maar de situatie is anno 2015 iets complexer, zo stelt Baily. Allereerst zien we de laatste jaren een behoorlijk aantal aandelen een hoger dividendrendement betalen dan de rente op obligaties. Dat is voor het eerst in decennia. Dat maakt aandelen dus aantrekkelijker voor beleggers die hunkeren naar inkomsten. In de tweede plaats is het zo dat de bevolkingen van bijna alle opkomende markten de komende decennia een aanzienlijke stijging van hun welvaart tegemoet kunnen zien. Ondanks de wereldwijde vergrijzing. Dat betekent hogere consumptie en een stijging van de pensioenbeleggingen aldaar. Deze trend zie je nu al terug in de winstcijfers van Europese en Amerikaanse multinationals. Ook zullen we enkele veronderstellingen wat betreft een vergrijzende bevolking moeten herzien, aldus Baily. De levensverwachting stijgt. Vooral met behulp van technologie zal het aantal productieve jaren van oudere werknemers toenemen. Al met al ziet Bailey het zonnig in:

Deze drie thema’s tezamen suggereren potentieel voor een veel grotere onderliggende vraag naar en opwaartse ruimte voor aandelen. Ondanks de wereldwijde vergrijzing. Hierbij is een focus op opkomende markten onontbeerlijk, zowel voor de brede portefeuille als voor individuele beleggingen.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>