Precies een maand geleden schreven we over de titanenstrijd tussen twee grote traders in de olie-arena: Andrew Hall vs Pierre Andurand. Andurand is de man die vorig jaar 38% maakte door in te spelen op de daling van de olieprijs. Hall is de man achter Astenbeck en de $ 100 miljoen bonus bij Citigroup. Ook hij verdiende vorig jaar geld aan de oliecrash. Hall zag vorige maand de oliekoers verder rallyen vanwege een sterke stijging van de vraag, terwijl Andurand een target van $ 50 voor het eind van het jaar had. De uitkomst van de juli-ronde laat zich raden. De WTI-olie benchmark voor Amerikaanse olie daalde afgelopen maand met 20%. Aanhoudende zorgen over een olieoverschot door sterke productie in zowel de VS als het Midden-Oosten zette druk op de prijs. Andrew Hall moest een verlies van 16,6% incasseren. En dat is zijn op één na grootste verlies na een -18,9% in september 2011. Het bedrag dat Astenbeck beheerde daalt daarmee met zo’n $ 500 miljoen. Andurand behaalde daarentegen een plus van 3,8% in juli. In een recente brief aan beleggers schrijft Hall over een “wrede” maand voor grondstoffen:
De perceptie van een groot en hardnekkig overschot aan olie is nu wijdverspreid. Dit veroorzaakte een enorme verschuiving in het sentiment die we eerlijk gezegd niet verwachtten. Maar er is iets van een ontkoppeling tussen perceptie en realiteit.
Hall: extreem pessimisme over olieprijs
De trader blijft daarom bullish op olie op langere termijn. Een einde van de Iran-sancties zullen geen onmiddellijke impact hebben op het olieaanbod, zo denkt hij. En de vraag naar olie stijgt in de VS en China. Hall vraagt zich ook af hoe het Internationaal Energieagentschap (IEA) bij schattingen van een productieoverschot van 3,3 miljoen vaten per dag komt. Hij kan dat maar moeilijk in overeenstemming brengen met wat hij ziet in de oliemarkt. Hall:
Het pessimisme in de oliemarkt ligt momenteel op extreme niveaus. Er is concreet bewijs nodig dat lage prijzen een impact op het aanbod hebben, voordat de olieprijs blijvend kan herstellen. Maar wij geloven dat dat er aan zit te komen.
Andurand daarentegen ziet de olieprijs niet voor 2017 substantieel herstellen. Naar zijn idee zetten de lage prijzen onvoldoende druk op de industrie om de overproductie te verlagen:
Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat bij wereldwijde overproductie de OPEC niet de eigen productie terugschroeft. Het gaat een aanzienlijke tijd duren voordat de markt op eigen houtje zal herbalanceren.