Fischer Fed

Een renteverhoging in de VS laat mogelijk nog even op zich laat wachten. Dit zei vicevoorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve maandag in gesprek met Bloomberg TV. Volgens Fischer is het belangrijk om de rente niet te verhogen voordat de inflatie weer dichter bij het beoogde peil van circa 2 procent ligt. Fischer zei eerder dit jaar nog dat zowel de Federal Open Market Committee als de markten ervan uitgaan dat het rentetarief dit jaar verhoogd zal worden.

Lage inflatie

Een groot deel van de lage inflatie is te wijten aan tijdelijke factoren, zo stelde Fischer tegenover Bloomberg. De olie- en grondstofprijzen zullen op een gegeven moment stabiliseren, waarna de inflatie weer zal stijgen. Daarnaast kan volgens de centrale bankier het lage inflatieniveau niet stand houden, omdat de Amerikaanse economie dichtbij maximale werkgelegenheid zit. “De werkgelegenheid is sterk toegenomen, terwijl de inflatie nog altijd erg laag is,” aldus Fischer. “We moeten voorkomen dat we handelen voordat we de inflatie zien herstellen tot normale niveaus.”

Temperen verwachtingen

De verwachting van veel beleggers en analisten is dat de Fed bij één van de komende rentevergaderingen dit jaar de rente zal verhogen. Marktkenners verwachten dat dit of in september en anders in december gebeurt. Michael Hanson, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, denkt dat Fischer met zijn opmerkingen de verwachtingen in de markt wil temperen: “ik denk niet dat het definitieve besluit al is genomen.” Krishna Guha, vice chairman of Evercore ISI, stelt dat Fischer’s commentaar meer ‘dovish’ van aard was dan verwacht. De term ‘dovish’ staat voor een soepel monetair beleid. “Een renteverhoging is, in tegenstelling tot de verwachting bij veel beleggers, nog zeker geen gedane zaak,” aldus Guha.   <<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>