munger_charlie Zoek bij Amazon op “Buffett” en je komt een gigantische lijst met boeken tegen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er de lessen van Warren over vinden. Probeer je daarentegen leesvoer te vinden over de tweede man van Berkshire Hathaway, Charlie Munger, dan is de enige optie “Poor Charlie’s Almanack”. En dat boek is nog matig verkrijgbaar in ons land ook. Dat is meer dan opmerkelijk. Want vooral Munger, net als Buffett miljardair, staat bekend om zijn scherpzinnige, recht-voor-z’n-raap uitspraken. Je hoeft het er niet altijd mee eens te zijn. Maar doordacht is het altijd. Buffett geeft ook altijd aan juist door Munger in exceptionele – in plaats van alleen maar goedkope – bedrijven te zijn gaan beleggen.

Charlie Munger: The Complete Investor

Daarom is het goed nieuws dat Tren Griffin, senior director strategie bij Microsoft en de blogger achter 25iq.com, binnenkort een boek over Munger publiceert. De titel “Charlie Munger – The Complete Investor” is weinig prikkelend. Maar we kunnen een wereld aan wijsheid over het leven en de beurs tegemoet zien, zo blijkt uit een interview van Griffin met de Wall Street Journal. Griffin, die al 25 jaar rondliep met het idee van een boek, zet alvast een aantal ideeën van Munger op een rijtje:

  • Neem rationele beslissingen door altijd de verwachtingswaarde te berekenen. Dus voor elk mogelijk scenario de kans maal de uitkomst mocht dat scenario uitkomen. En dat bij elkaar opgeteld. Vergelijk die verwachtingswaarde vervolgens met de huidige koers.
  • Kijk naar alle emotionele processen die je rationele denken kunnen verstoren. Zoals bijvoorbeeld de confirmation bias. Pas als je je hiervan bewust bent, kun je er aan werken.
  • Slechts 10% van de beleggers doet het beter dan de markt. En waarom zou jij daar bij horen? (omdat je Slim Beleggen leest, oké)
  • Risico is niet volatiliteit, maar permanent verlies van kapitaal.
  • Probeer niet de slimste te zijn. Het werkt veel beter om domme fouten te vermijden. Je weet wel, die beleggingen waarvan je achteraf wel wist dat het niet zo handig was.
  • En nog een bekende uitspraak van Munger: “Slimme professionele gokkers wedden maar zelden. Je kan niet altijd alles over alle dingen weten. Mensen die hard werken en zoeken komen maar heel af en toe een “zekerheidje” tegen. Dan is het zaak je he-le-maal vol te laden. Zo simpel is het. Maar in de beleggingswereld werkt bijna niemand zo. Iedereen probeert van alles alles af te weten. Dat vind ik compleet gestoord. De manier om te winnen is werken, werken en nog eens werken. En maar hopen dat je een handjevol goede inzichten krijgt.”

Ken, wij zitten klaar voor het boek. Laat maar komen! https://www.youtube.com/watch?v=3WkpQ4PpId4

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>