Investing-in-gold-590x260 Niet alleen de goudprijs zelf staat de afgelopen jaren onder druk, ook de populariteit van het gele edelmetaal lijkt wat af te zwakken. Zo verschenen er recent cijfers over het gebruik van goud, en die cijfers waren op zijn minst ‘zorgwekkend’ te noemen.

wgc-table-q2-2015

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat de vraag naar goud ten opzichte van een jaar geleden flink is afgenomen. Zo valt op dat de vraag naar goudenjuwelen met 14 procent is gezakt. Ook centrale banken hebben het afgelopen jaar minder gebruik gemaakt van de relatief lage goudprijs; de totale vraag daalde immers met 13 procent. Volgens de World Gold Council (WGC) komt de flinke daling bij de vraag naar goudenjuwelen door de problemen in de groeilanden. Zo lieten waarnemers van de WGC weten dat de vraag naar goud in China en India flink is afgenomen. Door de zorgen over de gezondheid van de betreffende economieën durven de consumenten minder snel geld uit te geven.

De grafiek laat zien dat er minder vraag is naar goud

Niet in alle landen is echter de vraag naar goud afgenomen. Zo liet de WGC weten dat de vraag naar goud in Europa het afgelopen kwartaal met 14 procent is gestegen tot 54 ton. De verklaring hiervoor kunnen de problemen in Griekenland zijn. Mensen lijken dus nog steeds goud te gebruiken als ‘veilige haven’. Ook Amerika en Rusland maakten dankbaar gebruik van de dalende goudprijs. Vooral Rusland wist het afgelopen kwartaal veel goud in te kopen. Harde cijfers hierover zijn echter nog steeds onbekend. De analisten van de WGC lieten echter in een verklaring weten dat Rusland op dit moment de kar trekt wat betreft de vraag naar goud.

 >> Ontdek waarom goud een veilige haven is <<