keep-calm-and-buy-stocks

De Amerikaanse aandelenmarkt zal de rest van dit jaar zijwaarts blijven bewegen, aldus David Kostin, analist voor Goldman Sachs, in een update aan beleggers. Het goede nieuws is dat de bank geen economische inkrimping verwacht in de komende jaren.

Het is deze zomer erg onrustig op de financiële markten. Onrust op de Chinese aandelenmarkten, grondstoffen die iedere week nieuwe dieptepunten neerzetten, en zogeheten death crosses in belangrijke grafieken die onderliggende zwakte aangeven. Maar volgens Goldman Sachs is er geen reden tot paniek. De zijwaartse beweging op de Amerikaanse beurzen moet worden gezien als een adempauze in een langdurige cyclus van economische groei. “Zijwaarts is de trend voor 2015”, zo stelt Kostin. De analist beschrijft vier redenen waarom hij denkt dat de Amerikaanse graadmeter de rest van het jaar zijwaarts zal bewegen.

Vier redenen

Ten eerste is de S&P 500 volgens Goldman’s berekeningen momenteel reëel gewaardeerd. Er zijn momenteel weinig aandelen die goedkoop zijn. Een tweede reden is de matige groei van de bedrijfswinsten. Goldman verwacht dat de winsten de rest van dit jaar nauwelijks zullen groeien. Wel is het goed mogelijk dat sommige sectoren beter presteren dan andere. Per saldo maakt dit echter niks uit. Als derde reden noemt de bank de uitstroom van kapitaal waarmee binnenlandse ETF’s en aandelenfondsen te kampen hebben. Het is de eerste keer dat binnenlandse trackers dit meemaken. Het kapitaal lijkt te verplaatsen naar internationaal georiënteerde investeringen. Tot slot is de bescheiden economische groei in de Verenigde Staten ook voor een gedeelte verantwoordelijk voor de zijwaartse beweging van de aandelenmarkt. De bank verwacht geen verrassende ontwikkelingen op dit gebied voor de rest van 2015.

Goede nieuws

Het goede nieuws is dat de bank geen recessie verwacht in de komende jaren. Ondanks de snelle daling van de olieprijs en de roering op de Chinese aandelenmarkt, houdt Goldman geen rekening met economische inkrimping. “Een recessie is met volle overtuiging niet opgenomen in onze voorspelling. We horen van beleggers dat ze bezorgd zijn over zwakke macrocijfers uit China, blijvende onzekerheid in Europa en de forse daling van olie gedurende de laatste zes weken. Wij zijn echter van mening dat het huidige herstel van economische groei zich pas halverwege de cyclus bevindt”, aldus Kostin.  

Volg deze 10 stappen en word BEURSMILJONAIR