otmar_issing_euro_superstaat De geestelijk vader van de eurozone, de Duitse econoom Otmar Issing, waarschuwt voor het nieuwste Europese plan dat de opmaat vormt naar een Europees Ministerie van Financiën. Issing was vanaf 1998 tot 2006 directeur van de ECB. Hij noemt het plan een gevaarlijke poging om een politieke unie te bewerkstelligen en in strijd met de basisprincipes van de moderne democratie. Issing vreest het overdragen van belasting- en uitgavebevoegdheden van de nationale overheden aan de EU zonder dat er sprake is van een volledige politieke unie. Die unie zou op democratische grondbeginselen gestoeld moeten zijn. Zo’n grote sprong voorwaarts, tot een de facto Europese Superstaat, is echter ondenkbaar in het huidige Europese politieke klimaat. Het zou referenda vergen in heel Europa en twee derde meerderheden in de Duitse Bundestag en Bundesrat. Issing:

De kans op het bewerkstelligen van een politieke unie zijn vrijwel nihil.

De eurozone bestuurders voelen dit uiteraard aan. Hun plan om de volgorde dan maar om te draaien, en eerst aan een Europees Ministerie van Financiën te beginnen, doet Issing dan ook de koude rillingen over de rug lopen:

Het is moeilijk in te zien hoe men dit democratische legitimiteit kan geven. Een politieke unie kan niet op die manier via de achterdeur worden doorgedrukt. Het is een schending van het principe ‘no taxation without representation’ en het vertegenwoordigt een foute en gevaarlijke aanpak.

Volgens critici is het plan dat in juni opdook wederom een voorbeeld van het paard achter de wagen spannen. De invoering van de euro betekende het creëren van een monetaire unie voordat er sprake was van een fiscale unie. Zoiets liep in de geschiedenis nog nooit goed af. Maar opportunistische Europese beleidsmakers hoopten dat de monetaire unie een voorzet zou geven tot verdere integratie. Dertien jaar later sleept de eurozone zich echter van crisis naar crisis. De EU lijkt met deze autoritaire strategie op weg het tegendeel te bereiken van de Europese eenheid die het nastreeft. In Nederland gaat de anti-Europese PVV van Geert Wilders momenteel aan kop in de peilingen. En al 100.000 Nederlanders ondertekenden een referendumverzoek tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne en Moldavië. In 2005 draaide een eerder Nederlands referendum over de Europese Grondwet uit op een resultaat van 61,6% ’tegen’. Nigel Farage, leider van UKIP en lid van het Europees Parlement, denkt het zijne over de doelstellingen van de EU: https://www.youtube.com/watch?v=7PSFUJPtClk

<<< Bescherm uw vermogen: download nu GRATIS de ULTIEME goudgids >>>