De globale markten, aandelen, obligaties én vastgoed noteren vandaag aan de hoogste waardering in 200 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Deutsche Bank. Jim Reid, Nick Burns en Seb Baker publiceerden een rapport waaruit blijkt dat dit dan ook een gevaarlijk moment is om te investeren, historisch gezien. De analisten van Deutsche Bank vergeleken 200 jaar aan data van 15 landen. De huidige waardering ligt hoger dan in 2007/2008 en veel hoger dan in 2000. Het beleid van de centrale banken de laatste jaren is hier niet vreemd aan natuurlijk. Tijdens de zomer van 2015 bevonden de belangrijkste activa zich op ‘Peak Valuation’.
Overwaardering aandelen, obligaties en vastgoed: waar naartoe?
Het probleem van ‘Peak Valution’ wil niet zeggen dat de waardering niet hoger kan. Het zal echter wel belangrijk zijn om te zien wanneer de centrale banken het geweer van schouder veranderen. Sinds 2008 zagen we dat de grootste centrale banken ter wereld alleen maar hun monetair beleid versoepelden. Wanneer ze een langdurig en houdbaar beleid voeren van monetaire verstrakking, kan de hoge waardering in het gedrang komen.
Een ander probleem van ‘Peak Valuation’ voor zowel aandelen, obligaties als vastgoed is een recessie. De Amerikaanse economie groeit al 6 jaar zonder recessie, dat is een lange periode. Een recessie kan niet eeuwig uitgesteld worden. Wanneer zich een recessie voordoet, hebben beleggers geen activa meer om in te vluchten aangezien alles overgewaardeerd is naar historische normen. Reid, Burns en Baker gaven ook een antwoord op de vraag wanneer de waardering dan terug naar beneden kan:
De meest voorname kracht van verandering zal een wijziging zijn in het beleid van de centrale banken. Centrale banken houden de rentevoeten al langere tijd rond 0 % en blijven activa opkopen op de markt aan een tempo dat we nog nooit gezien hebben. Wanneer dit beleid stopt, zal de historische overwaardering terug afnemen.
Dat is dan ook ineens de voornaamste reden waarom de markten zo’n angst hebben van een beleidswijziging bij de Federal Reserve en de Bank of England. Een vogel of renteverhoging maakt de lente nog niet, maar het is alvast een stevige indicatie. Al valt natuurlijk af te wachten in welke mate de centrale banken de verstrakking kunnen volhouden als de financiële markten beginnen te corrigeren. De overwaardering van aandelen, obligaties en vastgoed zorgt er voor dat er slechts 1 echt alternatief bestaat: GOUD. Beleg in GOUD voor het te laat is.