oil-price-upwards1

De olieprijs is dit jaar een van de grootste verliezers op de beurs. Ruim een jaar geleden kwam de olieprijs in een dalende trend terecht, en sinds die tijd zijn er al genoeg steunpunten gesneuveld. Het hoge aanbod zorgt er voor dat de olieprijs onder druk staat. Morgan Stanley verwacht echter dat daar over een tijdje verandering in gaat komen. Recent liet Goldman Sachs nog weten dat de olieprijs zelfs naar 20 dollar per vat kan dalen. Adam Longson, van Morgan Stanley, kwam de afgelopen dagen met een optimistischere prognose. In een recente notitie aan zijn klanten deelde Longson een grafiek waarop te zien is hoe zijn onderzoeksteam verwacht dat de olieprijs zich de komende jaren gaat voortbewegen. “Dit is een aanbod-gedreven prijsdaling, die meestal langer duurt om op te lossen,” schreef Longson. “De meeste grote prijsdalingen in de afgelopen 25 jaar waren paniekschokken, die relatief snel kunnen herstellen. De huidige daling bij de olieprijs is aanbod-gedreven, vergelijkbaar met wat er in 1986 gebeurde.”

Morgan Stanley schetst deze vier fasen

MORGAN STANLEY-OIL

  1. Vandaag tot medio 2016: overaanbod en een olieprijs die als gevolg daarvan onder druk staat. Hun verwachting is daarbij dat de olieprijs balanceert tussen de 45 en 50 dollar.
  2. Vierde kwartaal 2016: een stabilisatie en vervolgens een herstel bij de olieprijs. De verwachting is dat de olieprijs stijgt van 60 naar 65 dollar.
  3. In het begin van 2017: een verder herstel bij de olieprijs waarbij het koersdoel 75 dollar per vat bedraagt.
  4. 2018: stabilisatie van de olieprijs waarbij de olieprijs rond de 85 dollar per vat zal gaan blijven bewegen.

Gezien de huidige olieprijs biedt de olieprijs dus volgens de prognose van Morgan Stanley nog heel wat potentieel. Maar, de komende maanden kan de druk, volgens Morgan Stanley, op de olieprijs blijven toenemen. Vanaf 2016 zouden we moeten rekenen op de nodige herstelbewegingen.

>> Volg deze 10 stappen en word BEURSMILJONAIR <<